Deputata Tauber, cercetată în două cauze penale, susține că autoritățile statului ar pregăti „provocări” pe Nistru. Reacția Guvernului: „Sunt afirmații false”
Deputata și vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat vineri, 24 martie, făcând referire la „datele servicilor speciale internaționale” că autoritățile statului ar pregăti pentru data de 17 aprilie provocări pe Nistru. Într-o reacție oficială, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat că afirmațiile Marinei Tauber „sunt false și fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii și dezbinării în societate”.
Într-un briefing de presă, susținut la Parlament, deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a declarat că R. Moldova ar atrage în aceste acțiuni militare de pe Nistru și un „contingent internațional”.
„Conform datelor serviciilor speciale internaționale, primite din câteva surse. Există informația verificată că autoritățile noastre, Maia Sandu și Dorin Recean, pregătesc o provocare militară pe frontiera cu Transnistria. Această provocare militară este planificată pentru data de 17 aprilie. (…) Săptămâna trecută, autoritățile noastre (…) au trimis în România zece mii de uniforme ale Poliției Naționale și zece mii de uniforme ale Armatei moldovenești. Scopul acestei acțiuni este participarea contingentului internațional în acțiuni miliare pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Marina Tauber într-un briefing de presă.
În acest sens, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că afirmațiile deputatei Tauber „sunt false” și au fost făcute pentru a „acoperi în fața finanțatorilor eșecul protestelor”.
„Afirmațiile doamnei Tauber sunt false și fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii și dezbinării în societate. Doamna Tauber încearcă să acopere în fața finanțatorilor eșecul total al protestelor plătite. Instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”, a declarat Daniel Vodă.
Pe 12 martie 2023, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că IGP a destructurat operațiunea planificată în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.
În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.
Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.
Pe 10 martie, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică al SUA, John Kirby, a declarat că Statele Unite ale Americii nu văd în acest moment nicio amenințare militară iminentă la adresa R. Moldova, dar consideră că Federația Rusă încearcă să submineze Guvernul de la Chișinău. Oficialul american a menționat că protestele care sunt organizate la Chișinău ar fi sprijinite de Federația Rusă pentru a aduce o „guvernare mai pro-rusă în capitală”.