Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat PAS, către Constantin Starîș:…

Deputat PAS, către Constantin Starîș: „De la Vladivostok până la Lisabona, un mai mare trădător de țară nu există”

Vicepreședintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), deputatul Constantin Starîș, a fost acuzat de trădare în timpul ședinței Parlamentului din 3 noiembrie. Acuzațiile au fost aduse de deputatul Partidului Acțiunile și Solidaritate (PAS) Igor Chiriac, în contextul participării deputatului comunist la forumul de la Valdai, acolo unde a adresat o întrebare președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, menționând și că „la Chișinău a fost sistat curentul”.

Totodată, Chiriac a făcut referință la cei „treizeci de arginți” din Noul Testament, oferindu-i lui Starîș „doi arginți”.

„Deputatul Constantin Starîș recent a fost la forumul Valdai, și s-a sculat roșu pe față, ca un vasal care se uita la stăpân, zâmbea lingușitor, și i-a oferit cu satisfacție o întrebare tendențioasă lui Putin, din numele cetățenilor noștri, despre un spațiu unic care să se întindă de la Vladivostok până la Lisabona. Domnule Starîș, această întrebarea părea a fi una tendențioasă, în stilul propagandist rusesc, adică o „zagatovkă”, pe care i-au scris-o cei de la Kremlin și i-au dat-o să o citească cu intonație, frumos.

Aș vrea să-l întreb cine i-a dat această întrebare și i-a pus-o lui Putin, cetățenii noștri sau propaganda de la Kremlin? De ce nu a avut curajul să-i spună lui Putin că în Ucraina mor oameni nevinovați, se produc crime de război, că deasupra spațiului R. Moldova zbor rachete rusești, că majoritatea cetățenilor R. Moldova condamnă aceste crime de război pe care le comite Federația Rusă în Ucraina.

Vreau să-i transmit domnului Starîș, mesajul a doi cetățeni de-ai noștri. Ei tare m-au rugat să vă transmit că de la Vladivostok până la Lisabona, un mai mare trădător de țară nu există. Sunteți campion. Și tot ei m-au rugat să vă transmit acești doi arginți, pentru care dumneavoastră, domnului Starîș, v-ați vândut la forumul de la Valdai”, a afirmat deputatul PAS Igor Chiriac.

Deputatul comunist a refuzat să primească cei „doi arginți”, aruncându-i înapoi spre Igor Chiriac.

„De fapt, aceasta a fost ideea domnului Adenauer, dacă dumneavoastră vă spune ceva familia aceasta. Despre o Europă unică. Noi am urmărit procedura de acreditare a ambasadorului R. Moldova la Moscova. Și eu nu am auzit ca ambasadorul vostru, ca răspuns la declarațiile domnului Putin, măcar ceva să-i spună despre bombardamentele din Ucraina și așa mai departe. Dar să lași poporul tău fără gaz, electricitate, asta și este trădare. La revedere”, a fost replica lui Starîș.

Constantin Starîș a fost observat la Clubul de discuții de la Valdai, desfășurat la sfârșitul luni octombrie la Moscova, cu denumirea „O lume post-hegemonică: Justiție și securitate pentru toți”. Atunci deputatul la întrebat pe Vladimir Putin despre „un spațiu economic umanitar și cultural unic care s-ar întinde de la Vladivostok la Lisabona”.