Deliu îl îndeamnă pe Ghilețchi să demisioneze. „Există mai multe erori”
Reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) susțin că au stabilit câteva erori în procesul de votare a noului vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.
Potrivit liberal-democraților, Valeriu Ghilețchi nu a fost votat de 51 de deputați, ci doar de 34 din cei 88 prezenți la ședința de atunci a Parlamentului.
„Examinând înregistrările video de la ședința Parlamentului din 22 decembrie 2017, am observat că pentru numirea dl Ghilețchi la funcția de vicepreședinte al Parlamentului au votat doar 34 de deputați din cei 88 prezenți, dar nu 51 cum spuneau atunci. Am notificat verbal președintele Parlamentului că există niște erori, dar s-a trecut cu vederea”, a declarat Tudor Deliu, președintele fracțiunii parlamentare PLDM.
Totodată, acesta susține că nu s-a ținut cont nici de normele legale și candidatura lui Ghilețchi nu a fost consultată cu toate fracțiunile politice. În acest sens, Tudor Deliu îi recomandă lui Valeriu Ghilețchi să-și dea demisia.
Reporterii ZdG au încercat să discute cu Valeriu Ghilețchi, însă, acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.
Valeriu Ghilețchi a fost votat în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, în locul colegului său de fracțiune, Iurie Leancă, după ce fostul premier a fost cooptat în Guvernul Filip, în calitate de vicepremier pentru integrare europeană. Decizia a fost luată vineri, 22 decembrie 2017, la ultima ședință a Parlamentului din anul 2017.
Cine este Valeriu Ghilețchi
Inginer de radio și telecomunicații de meserie, pastor și episcop al Bisericii Baptiste din Moldova, Ghilețchi a ajuns deputat în Parlament pe listele PLDM, dar a părăsit partidul după ce formațiunea a plecat de la guvernare. Ghilețchi a votat anterior pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul de vot mixt. Valeriu Ghilețchi a figurat pe ultima poziție în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2016, fiind candidat independent. Acesta a acumulat însă doar 1,08% din voturi.
Până în 1998, când accede prima dată în Parlament, Ghilețchi a studiat ingineria radio și telecomunicațiile și a activat mai bine de zece ani în domeniu. Totodată, și-a luat licența în teologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După patru ani de mandat în Legislativ, fiind membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte Religioase, Minorităţi Etnice şi Comunităţi Externe, Valeriu Ghilețchi se dedică activității de propovăduire a cuvântului Evangheliei și devine, succesiv, președinte al Federaţiei Baptiste Euroasiatice, episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova și preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene (2009—2011).
În 2009, devine deputat pe listele PLDM, fără a fi membru de partid. Atunci a fost membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În Parlament, promovează valorile familiei, respinge proiectul de lege anti-discriminare, pe motiv că acesta conținea sintagma „orientare sexuală”, și înaintează mai multe proiecte de lege prin care cere scutirea de plata taxelor vamale pentru importul de autovehicule.