Declarațiile posturilor TV suspendate. Unul își mută programele la altă televiziune
Alte trei posturi a căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie, au venit cu reacții prin care condamnă această măsură.
RTR Moldova anunță că programele sale vor fi disponibile și pe postul Cinema 1
Astfel, RTR Moldova consideră că această decizie ar fi ilegală și că ar fi fost adoptată „în interesele politice și corupte ale actualei guvernări și ale holdingului media al lui Plahotniuc”. Într-o declarație a postului de televiziune se precizează că acesta „nu a aparținut și nu a fost afiliat niciodată cu vreo persoană inclusă în listele de sancțiuni ale UE, SUA sau ale altor țări, pe care Comisia pentru Situații de Urgență încearcă să ne incrimineze, fără nicio dovadă”. În opinia reprezentanților postului, astfel ar fi favorizate posturile deținute de Vladimir Plahotniuc, el fiind inclus în listele de sancțiuni externe.
RTR Moldova mai anunță că a contestat deja Hotărârea CSE din 16 decembrie 2022. Totodată, își informează publicul că, din 19 decembrie 2022, toate emisiunile RTR Moldova vor fi disponibile și pe un al post de televiziune – Cinema 1. Acesta este deținut de compania „A.Video-Content” SRL a cărie fondatoare figurează Irina Stețco.
RTR Moldova este deținută în proporție de 25 la sută de Valentina Stețco. Alte 25 la sută sunt deținute de compania „SB Grup Media” SRL, fondată de Oxana Borşevici (20%), Galina Sîrbu (80%). În proporție de 50 la sută, RTR Moldova este controlată de o organizație non-guvernamentală din Rusia, „Российское общество по организации и управлению проектами в области средств массовой информации и массовых коммуникаций”, pe scurt, „Rosmediacom”.
NTV Moldova susține că licența i-a fost suspendată pentru că „a căzut în dizgrația puterii”
NTV Moldova susține într-o declarație că nu a fost niciodată sancționat pentru modul cum a reflectat războiul din Ucraina și că respectă prevederile Codului Audiovizualului.
„NTV Moldova consideră tendențios argumentul „prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”. Sub paravanul stării de urgență, acesta poate fi aplicat tuturor posturilor de televiziune care emit pe teritoriul Republicii Moldova, dar au căzut în dizgrația puterii”, se mai arată în declarația NTV Moldova. Postul, deținut de soția deputatului Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță, anunță că va ataca decizia CSE pe toate căile legale în instanțele naționale și internaționale. De asemenea, face apel la organizațiile naționale și internaționale de media și de apărare a drepturilor omului.
Accent TV: „Este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor”
Potrivit unei declarații emise de postul Accent TV, similară cu cele făcute de posturile Orhei TV, TV6 și Primul în Moldova, suspendarea licențelor de emisie s-a făcut „fără niciun drept de apel, fără niciun temei legal, cu grava depășire a competenței și a tuturor standardelor internaționale democratice ale unui stat de drept. (…) Argumentarea CSE este total neîntemeiată. Posturile TV vizate de decizia CSE niciodată nu au primit nicio sancțiune din partea Consiliului Audiovizualului pe motivele invocate legate de război și altele.
Mai mult, fie și în situația de urgență, conform deciziilor Curții Constituționale, CSE nu poate substitui organele statului, inclusiv Parlamentul, deci nu poate modifica legi, nu poate retrage licențe etc. CSE poate lua decizii strict legate de măsurile pentru depășirea stării de urgență”.
Se mai menționează că decizia CSE „este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor etc. Este călcată în picioare Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția Republicii Moldova, democrația, statul de drept și pluralismul.
Comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova trebuie să dea o apreciere justă a acestor fărădelegi în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional în vederea stopării acestor grave derapaje fără precedent în istoria Republicii Moldova”, potrivit declarației Accent TV.
Accent TV și Primul în Moldova și-au schimbat recent administratorul, precum și proprietarul, care este un cetățean al Federației Ruse. Cele două posturi sunt deținute de Societatea Comercială „Telesistem TV” SRL, care, la rândul ei, este deținută de o companie din Federația Rusă, „Медиа Инвест Сервис”. Aceasta din urmă și-a schimbat proprietarii în octombrie 2022. Noul proprietar a devenit un oarecare Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse. Acesta a preluat „Медиа Инвест Сервис” prin intermediul companiei pe care o deține, „Диаманд Эстейт”. Anterior, această companie era deținută de către omul de afaceri rus, Andrey Goncharenko, beneficiarul final al companiei Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău.
Anterior și celelalte trei posturi TV sancționate au emis declarații similare: Reacția a trei posturi de televiziune, afiliate deputatului fugar Ilan Șor, față de decizia CSE privind suspendarea licențelor de emisie