Declarația unui deputat, despre faptul că Dodon nu a dispus pază de stat pentru Maia Sandu, noul președinte ales al R. Moldova
„Un exemplu concret că în Moldova nu există instituții, iar Dodon este direct responsabil de acest fiasco”. Asta spune deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, despre faptul că nici până la această oră noul președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, nu dispuse de pază de stat.
Într-un mesaj postat marți, 17 noiembrie, pe Facebook, Litvinenco susține că deși, potrivit legii, SPPS „obligatoriu trebuie să-i asigure protecția președintelui Republicii Moldova”, Maiei Sandu nu i-a fost oferit acest serviciu. Asta deși, la prezidențialele din 2016, la câteva ore de la publicarea rezultatelor preliminare, Igor Dodon s-a ales cu agenți de pază.
„Sigur că vor veni acuș mai marii juriști ai neamului și ne vor zice că în lege e scris „Președintele Republicii Moldova” și nu ”Președintele ales”, „Președintele confirmat” sau ”Președintele validat”, dar toate astea sunt chichițe și formalități, și nu reprezintă altceva decât o interpretare cu rea-credință a legii. Scopul SPPS (care are vreo vreo 700 de angajați finanțați din banii oamenilor) este să aibă grijă că cel pe care poporul acestei țări l-a ales să le apere interesele este în siguranță și, inclusiv prin aceasta, este în măsură să purceadă la îndeplinirea atribuțiilor constituționale. Asta e esența legii. Dar pentru conducerea SPPS, din câte văd, o hârtie sau o indicație de la Dodon este mai importantă decât realizarea scopului instituției.
Postarea nu e despre faptul că Președintele ales Maia Sandu ar avea nevoie de protecția SPPS sau că și-ar dori asta (mai ales că anterior a trebuit să meargă chiar și în instanța de judecată pentru a obliga SPPS să renunțe la protecția sa după finalizarea mandatului de Prim-ministru), ci despre problema instituției în sine”, scrie parlamentarul pe Facebook.
Maia Sandu, președintele aleas al R. Moldova, nu dispune deocamdată de pază de stat. Conform legislației în vigoare, care stipulează că Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) este în subordinea președintelui țării, prin modificările efectuate în iulie 2019, Maia Sandu trebuie să primească pază de stat la indicațiile președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Acesta însă nu a dispus o asemenea măsură.
Luni seara, 16 noiembrie, după ore bune de la afișarea rezultatelor preliminare finale, reprezentanții PAS ne-au spus că, deocamdată, noul președinte ales, Maia Sandu, nu a primit nicio înștiințare despre o eventuală acordare a pazei și protecției de stat.
Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).