Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce politicienii citesc (sau…

De ce politicienii citesc (sau nu) Ziarul de Gardă?

Ziarul de Gardă împlineşte 12 ani de activitate. Sunt 12 ani de investigaţii, ştiri, interviuri, editoriale, pamflete, 12 ani în care, la guvernare, s-au schimbat partide, politicieni, judecători, miniştri, neschimbaţi rămânând doar oamenii simpli. În cei 12 ani, ZdG a rămas fidel scopurilor pe care şi le-a propus la început şi promisiunilor făcute cititorilor. Cu prilejul celor 12 ani de la lansarea ZdG, am decis să solicităm opiniile a două categorii de cititori: politicieni, lideri de partide, şi cititori, care au decis să aboneze rudele, prietenii sau, pur şi simplu, nişte oameni străini, la ZdG.

Igor Dodon, preşedinte PSRM

„Sincer, nu citesc ZdG. O fac doar atunci când mă luaţi pe mine în seamă. O faceţi în preajma campaniilor electorale. Aştept şi acum, în preajma campaniei, ceva, vreo „padleankă” de la voi, dar asta nu mă sperie. Vă urez, la cei 12 ani, în primul rând sănătate şi făceţi-vă munca, pentru că o faceţi bine, chiar dacă mă mai criticaţi din când în când… (L-am întrebat dacă am scris, în această perioadă, lucruri neadevărate, care l-au vizat.) Da, au fost… Afacerile lui Dodon, care nu am nicio legătură…”.

Viorel Cibotaru, preşedinte PLDM

„Citesc ZdG selectiv. De obicei, citesc materialele care au o rezonanţă publică foarte mare. Spre marele meu regret, în ultimul timp, citesc tot mai puţin ziarele printate. Chiar dacă profesia mea iniţială este de jurnalist, chiar dacă decenii la rând am fost profesor la Facultatea de Jurnalism, totuşi, a dispărut această deprindere de a citi ziarele print. Nu ştiu dacă trebuie să regretăm acest lucru sau să acceptăm această schimbare, pentru că trăim într-o eră digitală. Dovadă este faptul că eu sunt victimă a acestui proces, a acestei schimbări. Dar, cu siguranţă, citesc materialele ZdG care sunt foarte importante şi devin un subiect de atenţie sporită în spaţiul public”.

Andrei Năstase, preşedintele Partidului DA

„Citesc ZdG pentru a mă informa corect, considerându-l un mijloc de presă adevărată, care, din păcate, este puţină în R. Moldova. Cu prilejul împlinirii celor 12 ani, urez echipei ZdG succese în ceea ce faceţi, surse demne de încredere şi cititori mulţi şi fideli”.

Vladimir Voronin, preşedinte PCRM

Am contactat serviciul de presă al PCRM pentru a solicita un dialog cu Vladimir Voronin. Ana Palii, reprezentanta serviciului de presă al partidului, a revenit cu următorul mesaj de la liderul PCRM: „Vladimir Nicolaievici m-a rugat să vă transmit, pentru că el nu a putut să ia legătura cu dvs. deoarece este foarte ocupat, că nu citeşte ziarul în formatul tipărit, dar citeşte site-ul. Întrebări ca atare la adresa dvs. nu are, iar tot ceea ce se publică pe site percepe drept o sursă de informare. (Am întrebat de ce, totuşi, alege să citească site-ul Ziarului de Gardă.) Citeşte de rând cu alte site-uri care publică informaţie pe internet, de rând cu presa scrisă. Citeşte tot ce se publică în R. Moldova, inclusiv site-ul dvs. (Am precizat că Vladimir Voronin a fost surprins în Parlament citind Ziarul de Gardă.) Posibil, poate periodic, dar cel mai des citeşte site-ul”.

Maia Sandu, preşedintă PAS

Un ziar de investigaţii, aşa cum este ZdG, este foarte necesar, mai ales într-un stat în care organele de drept nu-şi fac treaba. ZdG documentează foarte bine cazurile de corupţie, astfel, într-o bună zi, când vom avea organe de anchetă şi de drept, acestea ar putea doar să le preia şi să le instrumenteze. Apreciez ZdG şi pentru modul în care îşi educă cititorii, informându-i corect despre ce e bine şi ce e rău. În situaţia în care avem atâta presă părtinitoare şi manipulatoare, e nevoie de ceea ce faceţi, de aceea, e bine să continuaţi.

Iurie Leancă, preşedinte PPEM

Este un ziar absolut necesar cetăţenilor, care îi ajută să afle adevărul, dar şi care pune presiuni pe guvernare. Este interesant, actual, calitativ, iar jurnaliştii sunt adevăraţi profesionişti, care te inspiră. Chiar şi eu, atunci când exercitam funcţia de prim-ministru, citind o investigaţie a Ziarului de Gardă privind Mihail Gofman, am solicitat pornirea unei anchete, care a dus la demisia acestuia. Cred că trebuie să avem mai multe exemple de acest gen, deoarece presei îi revine un rol important în societate.

Mihai Ghimpu, preşedinte PL

Deşi l-am apelat în repetate rânduri pe liderul PL, Mihai Ghimpu, în decursul a trei zile, acesta nu a răspuns la telefonul mobil, de aceea am solicitat reprezentantului serviciului de presă PL, Ion Puşcaş, să transmită întrebarea noastră. Am revenit cu apeluri pentru a afla un răspuns de la liderul PL, dar am fost anunţaţi pe tot parcursul zilei de 26 iulie că Mihai Ghimpu este ocupat. Ulterior, Puşcaş ne-a transmis răspunsul preşedintelui PL: „Dl Ghimpu a spus doar atât: nu citeşte. Nu mi-a transmis de ce nu cietşte. A spus că nu citeşte, doar atât.”

Renato Usatîi, preşedinte PN

Aceeaşi întrebare am vrut să i-o adresăm şi lui Renato Usatîi, liderul Partidului politic „Partidul Nostru”. La numărul de telefon al „recepţiei Renato Usatîi”, aşa cum ne-a informat interlocutoarea, ni s-a spus că politicianul este ocupat, dar că a fost informat că îl căutăm. „Dacă dumnealui nu a revenit cu un sunet, înseamnă că nu dispune de timp sau…”, ni s-a spus atunci când am sunat repetat la acel număr de telefon. Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Eduard Pleşca, unul dintre consilierii lui Renato Usatîi. „Eu i-am transmis domnului primar. Deja dumnealui decide dacă vă contactează sau nu”, ne-a spus Pleşca.

Marian Lupu, preşedinte PDM

După ce l-am apelat insistent, am expediat mesaje la adresa electronică a PDM şi la numărul personal, fără a primi un răspuns, am contactat consilierul personal al lui Marian Lupu. Adrian Buligari ne-a asigurat că va reveni în jumătate de oră cu un răspuns de la liderul PDM. Un răspuns de la Marian Lupu referitor la întrebarea ZdG a venit de la consilierul său doar după ce am insistat cu apeluri şi mesaje pe tot parcursul zilei. „Stimaţi jurnalişti, în primul rând, vă transmit cele mai frumoase gânduri cu ocazia aniversării a 12 ani de activitate a Ziarului de Gardă, 12 ani în care aţi participat din primul rând la toate evenimentele, la toate schimbările prin care a trecut Republica Moldova, relatând situaţii simbolice, dar şi momente mai tensionate. Slavă Domnului, le-am depăşit pe toate, cu înţelegere, cu bine, iar astăzi ne putem bucura împreună de momente frumoase care se petrec.

Îmi amintesc chiar eu de unele dintre primele ocazii în care am ieşit în faţa presei, în briefinguri şi despre întrebările incomode cu care m-au obişnuit reporterii Ziarului de Gardă. V-am apreciat atunci dorinţa de a cerceta, vă apreciez şi astăzi pentru munca pe care o faceţi, o muncă frumoasă, dar care nu e deloc uşoară, cea de a relata constant despre evenimentele interesante din R. Moldova.

Da, stimată echipă a Ziarului de Gardă, sunt unul dintre cititorii dumneavoastră. Mă informez din mai multe surse media, inclusiv citind Ziarul de Gardă, uneori online, dar de multe ori în forma tipărită. Este un obicei pe care mi l-am dezvoltat în timp şi pe care îl recomand tuturor. Vă doresc cât mai mulţi ani de reuşite profesionale şi cât mai mulţi cititori. Marian Lupu”.

ZdG