Dacă astăzi NU este votat Guvernul, NU urmează alegeri anticipate, ci a treia tentativă
În aceste momente are loc ședința Parlamentului în care Chiril Gaburici, premierul desemnat, solicită votul de încredere din partea Parlamentului. Deși anterior s-a vehiculat că, dacă nici astăzi nu va fi ales premierul, vom avea alegeri anticipate, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă Gaburici nu primește încrederea Guvernului, atunci, conform prevederilor legii, șeful statului poate propune un nou candidat.
Zilele trecute, Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a scris pe blogul său că „Sintagma constituţională „cel puţin două solicitări de învestitură” permite Şefului statului să desemneze mai mult decât doi candidaţi pentru funcţia de Prim-ministru, însă termenele desemnării candidaţilor, precum şi solicitările acordării votului de încredere, indiferent de numărul lor, nu pot depăşi termenul-limită de 3 luni.
Termenele incidente pentru formarea Guvernului în cadrul Parlamentului ales la 30 noiembrie 2014
Termenul de trei luni de zile prevăzut de Constituţie pentru formarea Guvernului a început să curgă de la 9 decembrie 2014, care este data validării alegerilor parlamentare, dată la care, în temeiul articolului 103 alin. (1) din Constituţie, mandatul Guvernului a încetat, circumstanţă ce a determinat necesitatea formării unui nou Guvern.
Acest termen curge indiferent de declanşarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/şi de efectuarea procedurilor de învestitură, astfel încât expiră la 9 martie 2015.
Tentativele de învestitură urmează să aibă loc în acest interval de timp şi să fie epuizate în cel mult 45 de zile de la prima solicitare.