UPDATE Traficul la ieșire din regiunea trasnistreană se intensifică. Cum votează locuitorii din stânga Nistrului. Peste 12 mii și-au exprimat opțiunile
UPDATE 17:25 Traficul la ieșire din regiunea trasnistreană se intensifică, relatează Zona de Securitate. La intrare în satul Varnița, unde au fost deschise trei secții de votare pentru alegătorii din regiune, numărul autoturismelor este în crește și depășește, însă nu semnificativ, fluxul obișnuit la această oră.
La ora 17:24, circa 13 mii de cetățeni din stânga Nistrului au votat în cadrul alegerilor prezidențiale, arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Știrea inițială:
12 mii de cetățeni din stânga Nistrului au votat până la ora 16.30 la alegerile prezidențiale, arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC). Reportera ZdG prezentă la câteva secții de votare deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene a constatat că aceștia luau, de cele mai multe ori, câte un singur buletin de vot, cel pentru alegerile prezidențiale.
Conform datelor CEC, 54% dintre cei care au votat sunt femei, iar 46% sunt bărbați.
Oamenii veneau la secțiile de votare cu mașinile, iar unii se plângeau de faptul că le-a fost dificil să găsească transport. La alegerile anterioare, presa, dar și observatorii acreditați constatau faptul că oamenii din regiunea transnistreană erau aduși la urne organizat, cu autobuzele.
Promo-Lex notează că la secția de votare din Cocieri, un grup de alegători, care se deplasau organizat „discutau că vor fi remunerați cu bani pentru vot”. Tot la Cociori, raportează Promo-LEX, „un grup din 3 persoane discutau despre suma de 2000-3000 lei pentru remunerarea voturilor exprimate, din partea unei formațiuni politice”.
Totodată, la secția din Varnița, „în raza de 100 de metri de secția de votare un grup de alegători în căutarea transportului care i-a adus la secție discutau că „au votat contra unui candidat, pentru altă candidată din buletin”. Iar pentru vot li s-a promis 1000 lei”.
Promo-Lex mai constată că la secția de votare din Sănătăuca „în raza de 100 de metri a secției un grup de 3 persoane discuta despre faptul că vor fi remunerați cu 400 lei pentru vot și 100 lei pentru transport.
La secția de votare din Doroțcaia, la ora 09.01, „doi alegători s-au apropiat de mașina în care se aflau observatorii Promo-LEX și au propus să-și vândă votul. Au comunicat observatorilor că pot să votează la indicație și că au auzit că se plătește 600 lei. După ce au ieșit din secția de votare s-au apropiat în mod repetat de observatori și au arătat un abțibild albastru cu sigla votat”.
La alegerile din 2020, de exemplu, mai mulți alegători declarau că au primit bani pentru a vota cu un anumit candidat. În turul doi din 2020, la secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană au votat nu mai puțin de 31 de mii de persoane, iar Igor Dodon a obținut 85% din voturi.