Cum vor arăta buletinele de vot pentru turul II la prezidențiale: Începe tipărirea
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că miercuri, 23 octombrie, la ora 17:30, la Tipografia Centrală va începe tipărirea buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2024, care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate.
În conformitate cu prevederile Codului electoral, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii acreditați pot să asiste la procesul de confecționare a matriței buletinului de vot, tipărirea buletinelor de vot, precum și la lichidarea matriței.
Comisia Electorală Centrală a informat miercuri că, în urma alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, niciunul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor. În ședința de miercuri a Comisiei, a fost aprobat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Astfel, conform prevederilor legale, a fost stabilită organizarea în data de 3 noiembrie 2024 a turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur.
În buletinul de vot pentru turul doi de scrutin vor fi înscriși doi candidații care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, după cum urmează:
- Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” ;
- Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
În acest context, a fost aprobat textul şi modelul buletinului de vot pentru turul al doilea de scrutin. Acestea se vor tipări conform tirajului stabilit în hotărârile anterioare aprobate de CEC.
Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.
Rezultatele preliminare arată că, în primul tur, Maia Sandu a obținut 42.49% din sufragii, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo au votat de peste 25.95% dintre alegători.
Datele publicate pe site-ul CEC arată că opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,38% dintre alegători, adică de un număr de 750 137 de persoane. Pentru opțiunea „NU” au votat 49,62% dintre alegători sau 738 799 de persoane.