Cum va fi anul politic 2023 în R. Moldova. În primăvară ar putea fi făcute mai multe remanieri guvernamentale: „Sunt mai mulți miniștri care nu au capacitățile manageriale necesare pentru a gestiona domeniile care le-au revenit”
În primăvara anului 2023 ar putea fi făcute mai multe remanieri guvernamentale, iar din vară, forțele politice din R. Moldova se vor concentra pe alegerile locale generale. Agenda politică internă va fi dominată și în acest an de cea externă: război în Ucraina, presiunile dinspre Federația Rusă și suportul extern, asta ne așteaptă în 2023 pe plan politic, susțin analiștii politici.
De asemenea, experții susțin că în 2023 Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care are 63 de mandate în Parlament, se va menține la guvernare „pentru că nu există o opoziție eficientă care ar putea să propună un proiect alternativ de soluționare a problemelor cu care se confruntă R. Moldova”. Totuși, analiștii politici spun că partidul de guvernare ar trebuie să-și revadă strategia de comunicare cu societatea, altfel „riscă un rezultat nu prea bun” la alegerile locale generale din 2023.
Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți experți, i-a întrebat cum va fi anul politic 2023 în R. Moldova și vă prezintă opiniile lor în acest sens.
„În 2023, agenda politică internă va fi dominată de cea externă: război în Ucraina, presiunile dinspre Federația Rusă, suportul din partea UE și a României”
Analistul politic Ion Tabârță susține că în 2023 agenda politică internă va fi dominată de cea externă. În prima jumătate a anului 2023, potrivit analistului, ar putea continua proteste împotriva guvernării, iar din vară, actorii politici se vor concentra pe alegerile locale generale. După alegeri, mai spune expertul, având rezultatele la mână, fiecare formațiune politică își va putea determina strategia pentru următoarele acțiuni politice.
„Tind să cred că și în 2023, agenda politică internă va fi dominată de cea externă: război în Ucraina, presiunile dinspre Federația Rusă, suportul din partea UE și a României. Anume acest ghem de influențe externe va determina politica internă. PAS poate să reziste la guvernare, trebuie să reziste la guvernare. Totul este în mâinile PAS-ului. Dacă ei vor fi, din punct de vedere al politicii interne, stabili, nu vor fi anumite contradicții interne și vor reuși să mențină situația sub un anumit control, atunci PAS-ul fără probleme se va menține la guvernare. Scenarii de genul că PAS-ul și-ar dori alegeri parlamentare anticipate și le-ar provoca, mai degrabă vin din partea rivalilor politici pentru a provoca anumite sciziuni interne. PAS-ul nu are niciun interes să provoace alegeri parlamentare anticipate. Dimpotrivă, alegerile parlamentare anticipate poate să le aducă doar pierderi.
În 2023 avem alegerile locale generale. Dacă în prima jumătate a anului probabil vor continua acele proteste cu scopul de a da jos guvernarea, cel mai probabil, din vară, actorii politici se vor concentra pe alegerile locale generale, ca după alegeri, având rezultatele la mână, fiecare formațiune politică să-și determine strategia pentru următoarele acțiuni politice”, declară analistul politic Ion Tabârță.
„Alegerile locale din 2023 vor fi cu anumite surprize pentru actuala guvernare”
Analistul politic Veaceslav Berbeca crede că în primăvara anului 2023 vor fi făcute mai multe remanieri guvernamentale, deoarece „sunt mai mulți miniștri care nu au capacitățile manageriale necesare pentru ca să poată gestiona domeniile care le-au revenit”. De asemenea, potrivit lui Veaceslav Berbeca, alegerile locale din 2023 vor fi cu anumite surprize pentru actuala guvernare, deoarece „nu va obține rezultate foarte bune”.
„Bănuiesc că în 2023, alianța actuală de guvernare va face mai multe modificări, vorbim de structura garniturii Guvernului. Cred că în primăvară vor fi făcute mai multe schimbări, fiindcă, după mine, sunt mai mulți miniștri care nu reușesc să facă față, nu au capacitățile manageriale necesare pentru a gestiona domeniile care le-au revenit. Având în vedere faptul că în viitorul apropiat ne așteaptă alegeri locale, prezidențiale, parlamentare, nu este exclus că o să mai apară noi partide politice în R. Moldova. Cred că alegerile locale din 2023 vor fi cu anumite surprize pentru actuala guvernare, fiindcă, după mine, nu vor obține rezultate foarte bune. Aici accentuez faptul că a fost un an foarte greu de guvernare, pe lângă unele critici care pot fi aduse actualei guvernări, evident, trebuie să ținem cont de faptul că războiul din apropierea R. Moldova și criza energetică oricum afectează imaginea politică a partidului de la guvernare. Sunt sceptic în privința ideilor vehiculate pe rețelele de socializare, precum că PAS-ul se va rupe în două, că PAS-ul o să se destrame. Nu văd aici un motiv. PAS-ul este puternic atâta timp cât ei sunt împreună, sunt 63 de mandate. În situația în care sunt riscuri ca să ai probleme grave politice pe viitor, asta îi va face pe cei din PAS să-și strângă rândurile, unii să-și mai tempereze ambițiile”, susține analistul politic Veaceslav Berbeca.
„Dacă PAS nu va revedea strategia sa de comunicare cu societatea, atunci riscă un rezultat nu prea bun la alegerile locale de anul viitor”
Comentatoarea politică și fosta deputată Stela Jantuan susține că PAS rezistă la guvernare în 2023 pentru că „nu există o opoziție eficientă care ar putea să propună un proiect alternativ de soluționare a problemelor cu care se confruntă R. Moldova”. Stela Jantuan, de asemenea, crede că partidul de guvernare ar trebui să-și revadă „strategia sa de comunicare cu societatea”, altfel „riscă un rezultat nu prea bun” la alegerile locale generale din 2023.
„PAS rezistă la guvernare în 2023, în primul rând pentru că nu există o opoziție eficientă care ar putea să propună un proiect alternativ de soluționare a problemelor cu care se confruntă R. Moldova. Crizele prin care trece R. Moldova nu sunt doar la nivel de țară, ci la nivel european și cred că în 2023 asta va înțelege cea mai mare parte a populației, care acum este ușor dusă în eroare de către unele partide de opoziție, că criza social economică ar fi din cauza unei guvernări proaste. (…) Dacă PAS nu va revedea strategia sa de comunicare cu societatea, atunci riscă un rezultat nu prea bun la alegerile locale de anul viitor. Și asta va conta pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare care urmează”, a declarat comentatoarea politică și fosta deputată Stela Jantuan.
„Nu trebuie să ne îngrijorăm că există voci care nu sunt de acord, acesta este un indicator al gradului de democrație din R. Moldova”
Ex-deputata Ecaterina Mardarovici susține că la ora actuală cei din PAS nu au „concurență serioasă” pe scena politică și că în 2023 vor reuși să reziste la guvernare. Fosta deputată spune că „nu trebuie să ne îngrijorăm” de faptul că există voci care nu sunt de acord cu procesele politice din țară, deoarece „acesta este un indicator al gradului de democrație din R. Moldova”.
„Nu se cunoaște în istorie, când un partid la guvernarea, având o majoritate de peste 60 de mandate să nu reziste la guvernare. Chiar nu cred că la ora actuală cei din PAS au concurență serioasă. Nu cred că există cineva care are șanse să convingă PAS să-și dea demisia, alte posibilități decât luarea puterii pe cale ilegală nu văd. (…) Susținerea pe care o are guvernarea și cetățenii din R. Moldova se datorează PAS-ului și președintei Maia Sandu. Nu trebuie să ne îngrijorăm că există și voci care nu sunt de acord, acesta este un indicator al gradului de democrație din R. Moldova”, a declarat fosta deputată, fondatoarea Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici.