Cum pot comuniştii să obţină votul „de aur”?
„Prin ameninţări, corupere, şantaj, dosare la comandă, arestări, ameninţări cu moartea”, consideră liderii partidelor extraparlamentare.
Igor Klipii, PD
Probabil că acum sunt puse în funcţie tot felul de „argumente”, de la ameninţări până la corupere politică sau morală. În 2005 noi am votat „stabilitatea” din naivitate şi s-a dovedit a fi o greşeală. De fapt, comuniştii sunt perdanţi. Dacă în 2005 Voronin spunea că este gata de alegeri anticipate, acum nu mai este atât de sigur. Pe de altă parte, dacă se va găsi acest vot, atitudinea faţă de votul pentru comunişti nu se va răsfrânge asupra unui singur deputat, ci a întregii opoziţii.
Vitalia Pavlicenco, PNL
Eu l-aş numi votul trădării. Sunt diferite metode de a-l obţine, inclusiv metode foarte dure. Pot să reţină pe cineva şi să-l forţeze cu nimicirea. Pot să îl cumpere, pot să ameninţe, pot să şantajeze prin familie, pot să promită iertarea unor dosare a unor procese legate de patrimoniu, pot face alte promisiuni şi înţelegeri. Deci multe lucruri pot să se întâmple. S-ar putea să se aducă un vot din puşcărie, adică, să reţină pe cineva, apoi să spună că îl forţează ca el să dea votul.
Anatol Petrencu, MAE
Eu cred că puterea comunistă are suficiente pârghii ca să obţină acest vot. Pentru că mulţi reprezentanţi ai opoziţiei sunt vulnerabili în sensul corupţiei, în sensul că au dosare. Ideea este că unii din deputaţi pot fi uşor şantajaţi. Altă pârghie pe care ar putea ei s-o aplice este această sperietoare cu alegerile anticipate, care, potrivit lor, ar fi foarte costisitoare. Voronin şi compania lui au suficiente mijloace ca să găsească pe cineva ca mai apoi să-l trimită undeva într-o ambasadă călduţă.
Vasile Tarlev, UCM
Potrivit legislaţiei, preşedintele trebuie ales până la 7 iunie. În caz contrar vom avea alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt colacul de salvare în această situaţie de tensiune. Acestea depind doar de comportamentul a trei partide de opoziţie. Deşi deputaţii din opoziţie au declarat în numeroase cazuri că nu vor vota preşedintele, am tot mai puţine speranţe că alegerile anticipate vor avea loc. Există mai multe mecanisme de a-i convinge. Care? Pot fi şantajaţi, impuşi sau atraşi.
Dumitru Braghiş, PDS
Cred că sunt câteva căi de a obţine acest vot, aşa cum ar fi ameninţarea sau cumpărarea. În R. Moldova chiar dacă nu sunt astfel de oameni care să îşi dea votul, ei pot apărea peste noapte. Dosarele la comandă apar cu regularitate. De exemplu, ultimul caz de acest fel, cel al consilierului Emil Guţu, este o confirmare a acestui fapt. Nu sunt sigur că opoziţia nu va vota. Mai avem o săptămână, timp în care se pot schimba multe lucruri.
Declaraţiile partidelor de opoziţie care au acces în Parlament cu privire la „votul de aur”
Partidul Liberal consideră întemeiată reacţia societăţii de a protesta împotriva rezultatului anunţat al alegerilor, dar condamnă fără echivoc violenţele şi actele de vandalism din data de 7 aprilie, comise asupra clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În acelaşi timp, Partidul Liberal pledează pentru garantarea dreptului la libera exprimare şi întrunire paşnică a cetăţenilor, conform Constituţiei şi CEDO.[…] Comisia de stat înfiinţată de preşedintele în exerciţiu este tendenţioasă, anticonstituţională şi lovită de lipsa de legitimitate, de aceea Partidul Liberal declară că elucidarea obiectivă a evenimentelor tragice din Republica Moldova poate fi efectuată doar de o comisie internaţională.[…] Pornind de la cele expuse, PL declară că nu va accepta funcţii în organele de conducere ale Parlamentului, nu va participa la alegerea preşedintelui R. Moldova.[…]
Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au scos în evidenţă situaţia extrem de gravă în care se află Republica Moldova. Societatea noastră n-a fost niciodată mai scindată şi învrăjbită. Pentru a-şi justifica incapacitatea de a edifica o societate liberă şi prosperă, regimul a divizat societatea pe false criterii de patriotism, de identitate naţională şi de loialitate faţă de partidul de guvernămînt.[…] Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009 şi va proceda în conformitate cu această poziţie. Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va vota un candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova şi pledează pentru organizarea alegerilor anticipate. Numai desfăşurarea unui scrutin electoral cu adevărat liber şi corect poate direcţiona Republica Moldova pe făgaşul normalităţii şi democraţiei.[…]
Partidele de opoziţie au prezentat mii şi mii de dovezi ce arată, că autorităţile comuniste au fraudat campania electorală şi au falsificat scrutinul de pe 5 aprilie 2009. Şi, fiindcă o bună parte din mandatele majorităţii sunt furate, chiar şi având decizia Curţii Constituţionale, actualul Legislativ nu reprezentă corect voinţa poporului şi va fi considerat ilegitim – cel puţin sub aspect politic şi moral![…] În aceste condiţii, se justifică pe deplin decizia Fracţiunii AMN de a refuza să participe la alegerea Preşedintelui, a vicepreşedinţilor, a organelor de conducere ale actualului Parlament.[…] Alianţa „Moldova Noastră” declară, în concluzie, că soluţia alegerilor anticipate – oricât de puţin dorită, sau oricât de riscantă politic ar fi ea – este singura ce poate reda Parlamentului şi conducerii de stat a R. Moldova calitatea de reprezentarea corectă a voinţei poporului![…]