Cum a ajuns Victor Micu preşedintele CSM
Victor Micu l-a învins pe Dumitru Visternicean şi va ocupa în următorii patru ani fotoliul de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Candidatura lui Micu, fost preşedinte al Judecătoriei sect. Râşcani din Chişinău, ales în cadrul CSM la începutul acestui an, cu voturile a 281 de judecători, a fost propusă de Teodor Cârnaţ, membru al CSM din partea profesorilor de drept, cel care anterior anunţa că va candida chiar el pentru această funcţie.
De săptămâna trecută, după ce pe site-ul CSM a fost anunţată alegerea preşedintelui, au început a se vehicula mai multe posibile candidaturi pentru această funcţie. Totuşi, membrii CSM, în discuţii neoficiale, precizau că cel mai probabil vor fi trei candidaţi, Dumitru Visternicean, Victor Micu şi Teodor Cârnaţ, cu un favorit clar, Victor Micu. Iar în şedinţa de marţi, 17 iunie 2014, nu au existat surprize majore, nici în privinţa candidaţilor, nici în privinţa câştigătorului.
Visternicean: „Aşa nu se face!”
Dumitru Visternicean, cel care a condus instituţia din postura de interimar din luna noiembrie 2013, a anunţat la începutul şedinţei că, pe 11 iunie, din partea Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), cu care CSM a semnat recent un parteneriat, a remis un proiect de regulament cu privire la alegerea preşedintelui CSM. „Noi acum avem doar legea cu privire la CSM prin care se precizează cum este ales preşedintele. Dar, ca atare, nu este nicio procedură, niciun mecanism elaborat vis-a-vis de această procedură de alegere”, a punctat Visternicean, propunând mai apoi, „pentru asigurarea unei transparenţe, elaborarea proiectul de procedură şi ulterior de purces la alegerea preşedintelui”. Cu alte cuvinte, Visternicean propunea ca alegerile să fie amânate, elaborată o procedură clară de alegere a preşedintelui, iar mai apoi, de votat.
„Dacă toţi foştii preşedinţi au fost aleşi fără elaborarea unui regulament, se propune ca şi actualul să fie ales în baza legii vechi”, a replicat Teo Cârnaţ. „Preşedinţii precedenţi au fost aleşi de vechea componenţă a Consiliului. Noi suntem într-o componenţă nouă”, i-a răspuns Visternicean. „Candidaturile trebuie puse în prealabil, ca lumea să ştie. Trebuie de pus planul, să vedem ce are de gând să facă în patru ani ca preşedinte. Aşa ar fi corect, transparent şi echitabil, dacă fiecare ar spune cum are de gând să ridice prestigiul justiţiei, ce are de gând să facă pentru a lupta cu corupţia, dar nu aşa, repede, am propus şi am votat. Aşa nu se face. Propun să fie o procedură stabilit”, l-a susţinut Tatiana Răducanu, membră a CSP, pe Visternicean. După dezbateri secrete, s-a respins însă propunerea actualului preşedinte interimar şi s-a purces la alegeri.
Doar doi membri nu l-au votat
S-a creat o comisie din trei membri, condusă de Teo Cârnaţ, din care au mai făcut parte Anatolie Ţurcan şi Corneliu Gurin, procurorul general. Apoi s-au propus candidaţii la funcţia de preşedinte al CSM. Propunerile puteau veni din partea oricărui membru al CSM sau personal. Victor Micu a luat primul cuvântul. „Am propunerea de a-l înainta la funcţia de preşedinte pe Dumitru Visternicean. Are o practică îndelungată, este un judecător onest”, a declarat acesta. A urmat propunerea lui Teodor Cârnaţ. „Stimaţi colegi, m-am gândit mult să-mi înaintez propria mea candidatură, însă după lungi meditaţii am ajuns la concluzia că această instituţie trebuie să fie condusă de o persoană care face parte din breasla judecătorească. Eu cred că viitorul aparţine tinerilor. E bine să fie înaintat un candidat care a dat dovadă de calităţi manageriale în funcţia de preşedinte al judecătoriei, care are mai puţine cazuri pierdute la CtEDO, care este un exemplu pentru judecători şi care a acumulat un număr din cele mai mari de voturi în cadrul Adunării Generale. Acesta este Victor Micu”, a precizat Cârnaţ.
Au urmat anunţurile celor doi candidaţi cu privire la acceptarea sau neacceptarea de a candida. „Reieşind din interesele sistemului judecătoresc, eu o să accept, chiar dacă nu sunt de acord cu procedura de alegere a preşedintelui CSM”, a spus Visternicean. Victor Micu a acceptat şi el să candideze, iar după voturile din cabina amenajată în sală, acesta a fost desemnat câştigător. Micu a obţinut 9 din cele 11 voturi disponibile. Urmărind reacţiile celor din sală, cel mai probabil acesta nu a fost votat doar de către Dumitru Visternicean şi Tatiana Răducanu. Ultima, după anunţarea rezultatelor, a cerut să se uite peste buletine, neavând, probabil, încredere în numărători.
Cine este Victor Micu?
În aplauzele şi felicitările colegilor, Victor Micu şi Dumitru Visternicean au făcut rocada, schimbându-se cu locul. „Felicitări şi la mai mult şi la mai mare”, i-a urat Visternicean. „Mulţumesc colegilor care m-au susţinut. Voi fi receptiv la toate problemele care se vor ridica şi voi încerca să-mi execut corect obligaţiile de serviciu. Vă rog să mă susţineţi în continuarea reformelor”, a punctat Micu, care e născut la 25 februarie 1967, în s. Popeştii de Sus, r. Drochia. Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Micu deţine un apartament de 109 m.p., cu o valoare cadastrală de aproape 730 mii lei, o maşină şi un teren agricol. Anterior, presa a scris că Victor Micu a fost cel care i-a acordat licenţa de avocat controversatului judecător Aureliu Colenco, dar şi cel care, în urmă cu patru ani, a decis ca Sergiu Mocanu să-i plătească lui Valeriu Zubco, pe atunci procuror general, 300 de mii de lei despăgubiri morale pentru declaraţii defăimătoare.
Conform legii, preşedintele CSM reprezintă Consiliul în faţa autorităţilor publice din ţară şi din străinătate, este ordonatorul mijloacelor financiare ale Consiliului, convoacă şi prezidează şedinţele Consiliului, coordonează activitatea Consiliului, repartizează materialele spre examinare şi desemnează un raportor pentru prezentarea materialelor examinate. Faţă de membrii de rând, preşedintele are şi un salariu mai mare cu aproape două mii de lei. După ultimele modificări, preşedintele CSM are un salariu echivalent cu cinci salarii medii pe economie, adică de aproximativ 19 mii de lei.
P.S. Citiţi un interviu cu noul preşedinte al CSM.