Creditul de la ruși: Noi sesizări la CC, denunț la Procuratură și solicitare de informații de la premierul Mishustin
Luni, 27 aprilie, la Curtea Constituțională (CC) au fost înregistrate încă două sesizări care vizează aprobarea Acordului semnat de R. Moldova și Federația Rusă privind acordarea unui împrumut financiar de stat, suspendat temporar.
Astfel, deputații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu de la grupul parlamentar „Pro Moldova” cer CC să interpreteze art. 2, 64, 68, 73, 74 și 131 alin. (4) din Legea Supremă, care vizează aspecte ce țin de procedura din cadrul Parlamentului: amendamente, dezbatere, examinare.
În același timp, deputatul Dinu Plîngău, reprezentant al fracțiunii parlamentare ACUM Platforma DA, cere Înaltei Curți să declare neconstituționale hotărârile Guvernului cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea proiectului de lege, a Legii pentru ratificarea acordului și a câtorva articole din acord.
De asemenea, reprezentanții „Pro Moldova” au menționat că au solicitat astăzi CC să ceară din partea Guvernului „toate actele, tot ce ține de proceduri, procese-verbale, scrisori, tot ce ține de negocierea și semnarea acordului”.
„Noi considerăm că acordul nici nu a fost negociat ca atare”, a amenționat Candu, amintind că nu au fost prezentate de către guvernare informațiile cerute săptămâna trecută.
Politicianul a mai spus că i-a trimis o scrisoare premierului rus Mihail Mishustin și o copie ambasadorului Oleg Vasnețov, prin care cere informații cu privire la echipa de negociatori, „cine a semnat din partea Federației Ruse, care au fost deplinele puteri din partea Federației Ruse, protocoalele, procesele-verbale și schimburile de scrisori”.
Deputații grupului parlamentar „Pro Moldova” au declarat că au expediat și un demers în adresa procurorului general cu privire la „amenințările, intimidările și șantajul pe care și le-a permis Igor Dodon” săptămâna trecută.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat joi, 23 aprilie, cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.