„Cred că un nou Guvern va fi votat foarte curând, pentru că mai multor formațiuni din Parlament le este frică de alegeri anticipate”
Interviu cu Maia Sandu, ministra Educației
Joi, după ne-votarea Guvernului Leancă-2, ați plecat din R.Moldova. Reveniți?
Am avut o problemă de ordin personal. Am revenit deja.
Maia Sandu a devenit, până la urmă, „mărul discordiei” în procesul de votare a noului Guvern. Cel puțin asta declarase liderul comunist, Vladimir Voronin. Cum credeți, din ce cauză Voronin este atât de pornit împotriva dvs.? Ați discutat vreodată cu el?
Faptul că PCRM nu mă agreează e mai degrabă un compliment pentru mine și nu mă surprinde. E dovadă de consecvență ca, după mai multe încercări de a mă destitui din funcție, comuniștii să nu accepte un guvern din care fac parte și eu. Cât privește atitudinea negativă a PCRM față de reformele pe care le-am promovat noi în educație, aceasta este explicabilă. Chiar dacă o parte a societății sprijină politicile educaționale, există și oameni supărați, pentru că reformele sunt, într-adevăr, dificile. Comuniștii au decis să capitalizeze politic pe nemulțumirile unei părți ale societății, chiar dacă realizează că aceste măsuri sunt necesare. Este firesc ca opoziția să critice guvernarea. Dar această critică era mai credibilă dacă viza domenii problematice în care nu a avut loc nicio transformare pozitivă, de exemplu dacă ar critica incapacitatea guvernării precedente de a combate corupția. Deși s-ar putea ca lipsa progresului pe această dimensiune să le convină. Nu am discutat niciodată cu liderul comunist din momentul investirii mele în funcția de ministru al Educației. Însă cred că el înțelege foarte bine obiectivele pe care le urmărim noi în educație; nu e vorba de neînțelegeri care ar putea fi eliminate într-o discuție. Mai degrabă e o ambiție și o încercare de a-și împăca orgoliul. După atâtea tentative, într-o anumită măsură umilitoare pentru ei, de a mă demite, dar și după multiplele compromisuri pe care au trebuit să le facă în ultimele săptămâni, comuniștii așteaptă un mic „sacrificiu” din partea celor care le cer să voteze guvernul.
Credeți că, după cele întâmplate acum în viața politică de la noi, mai are șanse R. Moldova să urmeze Acordul de Asociere cu UE și să fie agreată în calitate de membru al UE?
Îmi este greu să-mi imaginez cum un guvern care nu are sprijin majoritar în parlament va putea realiza angajamentele din Acordul de Asociere, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Chiar cu PL în formula de guvernare, reformele ar fi destul de greu de promovat. Asta pentru că unele măsuri prevăzute în Acord afectează în mod direct interesele unor politicieni și pentru că implementarea unor reforme necesită mult curaj și spirit de sacrificiu. Vreau să cred că încă nu e totul pierdut. O coaliție PLDM, PD și PL încă mai este posibilă.
10 martie este termenul limită în care ar mai putea fi învestit Guvernul. Cum credeți, ce va urma?
Cred că un nou guvern va fi votat foarte curînd, indiferent de ce va fi scris în program și de componența acestuia. Asta pentru că mai multor formațiuni din parlament le este frică de alegeri anticipate.
Dacă va fi modificată componența Guvernului propus, acum câteva zile, de Iurie Leancă, în ce condiții ați rămâne la Educație?
Eu am spus și cu alte ocazii că voi accepta să rămîn în funcție atîta timp cît voi avea sprijin politic pentru reforme. Dacă acesta nu va mai fi asigurat, ar fi ineficient, pe de o parte, și împotriva propriilor mele principii, pe de altă parte, să rămîn la minister. Un alt lucru care contează este sentimentul că faci parte dintr-o echipă, care în întregimea ei, lucrează în beneficiul țării.
Citiţi aici versiunea integrală a interviului cu Maia Sandu .