Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cozi în Diasporă. Sfaturi de…

Cozi în Diasporă. Sfaturi de la un jurist pentru cei care vor să voteze după ora 21.00

Cetățenii din diasporă pot vota și după ora 21.00, când se închid secțiile de votare din țară și din străinătate. Pentru asta este nevoie însă de depus cereri în adresa Comisiei Electorale Centrale, prin care să se ceară prelungirea programului de votare. Conform legii, programul poate fi prelungit cu 2 ore.

Jurista Sorina Macrinici îndeamnă cetățenii care vot să voteze după ora 21.00 să parcurgă următorii pași:

„Pentru cei care votează în diasporă și vedeți că rândul e mare și riscați să nu reușiți să votați până la închiderea secțiilor de votare până la ora 21, puteți să faceți urmatoarele:

  • să depuneți o cerere la secția de votare la care vă aflați prin care să cereți prelungirea programului de votare cu 2 ore potrivit art. 58 alin. (7) din Codul electoral. Dar puteți scrie o cerere în formă liberă.
  • să faceți video, poze și să trimiteți la CEC la emailul info@cec.md și să cereți prelungirea programului de vot la acea secție de votare la care vă aflați
  • să postați pe FB video și poze cu cozile la secția de votare la care vă aflați, cu denumirea secției de votare și cu tag către CEC
  • Vă rog păstrați distanța și ordinea publică și purtați măști! Există riscul ca la turul doi să nu se permită deschiderea secțiilor de votare din cauza aglomerației și nerespectarea regulilor epidemiologice!

Rodica Sârbu, șefa direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media a Comisiei Electorale Centrale a declarat pentru ZdG că, până la ora 18.00, nu au fost depuse solicitări la CEC pentru prelungirea programului de vot la secțiile din străinătate.