Consiliul Suprem de Securitate cere publicarea Raportului Kroll 2 și informații despre banii scoși din țară în aceste zile
La ședința din 11 iunie a Consiliului Suprem de Securitate au fost examinate patru subiecte.
Cu referire la subiectul privind devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, investigarea fraudei bancare, precum și necesitatea publicării Raportului Kroll 2, au fost luate trei decizii.
Consiliul Suprem de Securitate cere Băncii Naționale și Procuraturii Generale prezentarea în regim de urgență a Raportului Kroll 2 și anunță că se va adresa direct companiei internaționale Kroll pentru a solicita detaliile despre investigațiile făcute. În același timp, Dodon s-a adresat comunității internaționale cu solicitarea de a se implica în investigarea fraudei bancare.
Cel de-al doilea subiect de pe ordinea de zi a Consiliului s-a referit la „scoaterea masivă, pe căi ilicite, a mijloacelor financiare și a bunurilor materiale din R. Moldova și distrugerea probelor pe infracțiunile comise”.
„La acest moment sunt două instituții de stat care în regim online urmăresc informația despre transferurile bancare în sume mai mari de 500 de mii de lei. Astfel, s-a luat următoarea decizie: solicităm Băncii Naționale a Moldovei și Serviciului Spălarea Banilor, care este subordonat Guvernului, să informeze zilnic Consiliul Suprem de Securitate despre toate fluxurile mijloacelor financiare, conform legislației în vigoare. De asemenea, solicităm toată informația despre aceste fluxuri începând cu data de 1 ianuarie 2019. O să explic despre ce este vorba: în adresa Președinției, în adresa membrilor Consiliului Suprem de Securitate parvin informații că cei care au pierdut și urmează în scurt timp să devină istorie sau opoziție parlamentară, în regim de urgență, scot mijloace bănești din R. Moldova”, a declarat Igor Dodon, care a atenționat organele de investigații despre responsabilitatea personală în cazul distrugerii sau dispariției probelor pe infracțiunile și cauzele penale legate de frauda bancară. „Există informații că se lichidează, se sigilează probele pe mai multe infracțiuni de rezonanță națională și se scot din instituțiile de stat”, a adăugat șeful statului.
Potrivit lui Dodon, un alt subiect discutat astăzi a vizat deciziile CC, pe care Consiliul Suprem de Securitate le califică drept „arbitrare, contrar Constituției și care atentează asupra securității naționale”.
După consultarea fracțiunilor parlamentare, afirmă Dodon, a anulat decretul lui Pavel Filip din 9 iunie, pe motiv că „nu corespunde normei constituționale”.
Cu referire la blocajul activității unor autorităților publice centrale, Consiliul Suprem de Securitate face apel către toate instituțiile de stat „să nu împiedice și să asigure funcționalitatea legală a Guvernului nou ales”.
La ședință nu a participat Procuratura Generală. Șefia instituției și-a motivat lipsa prin faptul că nu a recepţionat însă vreun „document care ar atesta scopul reuniunii şi ordinea de zi a şedinţei neplanificate din timp”.
Ieri, 10 iunie, Igor Dodon a semnat un decret prin care a modificat componența Consiliului Suprem de Securitate. În noua componență au intrat, printre alții, Zinaida Greceanîi, Andrei Năstase și Maia Sandu.