Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consiliul Europei se arată îngrijorat…

Consiliul Europei se arată îngrijorat de „interferențele străine semnificative” în viitoarele alegeri din R. Moldova

Imagine simbol

O delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a încheiat o vizită în R. Moldova în perioada 17-18 septembrie 2024, a subliniat că țara se află la „o răscruce decisivă”. Viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 ar putea fi „un punct de cotitură” pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului, notează Consiliul Europei.

„Autoritățile moldovene se confruntă cu sarcina dificilă de a asigura integritatea și securitatea votului, respectând în același timp valorile fundamentale ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat de presă.

Delegația a recunoscut reformele Codului electoral realizate în 2022, care au abordat recomandări de lungă durată și au stabilit un cadru mai „ferm” pentru viitoarele alegeri. De asemenea, delegația a remarcat în mod pozitiv creșterea numărului de secții de votare în străinătate și o nouă inițiativă de vot parțial prin corespondență.

„Deși Republica Moldova a făcut progrese semnificative, în special în ceea ce privește obținerea statutului de candidat la UE și începerea negocierilor de aderare, delegației i s-a atras atenția că aceste realizări sunt sub amenințarea unor presiuni geopolitice tot mai mari. Dezinformarea susținută de Kremlin, finanțarea ilicită și presupusa cumpărare de voturi reprezintă amenințări grave la adresa suveranității, securității și integrității electorale a Moldovei”, se menționează în comunicatul de presă.

Delegația a îndemnat guvernul moldovean și Comisia electorală Centrală (CEC) să sensibilizeze publicul cu privire la aceste amenințări, asigurându-se în același timp că eforturile de combatere a dezinformării nu reprimă libertatea de exprimare și nu împiedică competiția politică deschisă. Cu doar o lună înainte de alegeri, delegația a subliniat importanța implicării alegătorilor și a asigurării neutralității funcționarilor publici.

În ciuda unui dezechilibru politic de lungă durată în componența sa, CEC trebuie să își mențină integritatea, în special în gestionarea procesului complex de înregistrare. Luna următoare va pune la încercare atât capacitatea guvernului, cât și a CEC, de a asigura condiții de concurență echitabile.

Echipa APCE a făcut apel la toți actorii politici să respecte Codul electoral și să se abțină de la corupție sau tactici ilegale.

Deși nu toate problemele pot fi rezolvate înainte de ziua alegerilor, delegația a îndemnat autoritățile moldovene să abordeze ceea ce pot”, mai subliniază Consiliul.

APCE va trimite o echipă pentru a observa voturile din 20 octombrie, alături de OSCE/ODIHR, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European, concluziile urmând să fie prezentate după alegeri.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este organul statutar „deliberativ”, format din reprezentanţi ai parlamentelor naţionale ale statelor membre, numărul membrilor delegaţiei fiecărui parlament variind în funcţie de dimensiunile teritoriului, populaţiei şi contribuţiei bugetare a statului respectiv. Adunarea Parlamentară este compusă din 306 parlamentari din cele 46 de state membre. Adunarea dezbate și adoptă recomandări și prezintă orientări Comitetului de Miniștri, guvernelor naționale și parlamentelor, asigură un forum democratic pentru dezbateri și monitorizează alegerile din statele membre.