Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consiliul de presă condamnă alegerea…

Consiliul de presă condamnă alegerea lui Gheorghe Gonța în calitate de moderator al dezbaterilor

Alexandr Stoianoglo în platoul emisiunii pe care a moderat-o Gheorghe Gonța.

Consiliul de presă a calificat alegerea fostului prezentator TV, Gheorghe Gonța, în calitate de moderator al dezbaterilor dintre candidații la funcția de președinte al R. Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, drept „o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”.

Într-o declarație publică, Consiliul de presă a solicitat ambilor candidați la funcția de președinte „să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”.

Gheorghe Gonța a recunoscut în repetate rânduri în interviurile pe care le-a oferit că a acceptat „bani în plic” de la politicieni pentru activitatea sa jurnalistică. Un astfel de comportament contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede expres că jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general.

De asemenea, el a recunoscut că are un contract de prestare a serviciilor cu un politician care a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, contract care constă în realizarea unor emisiuni de tip talk-show și în care acel politician își promovează viziunile politice. Acest fapt contravine chiar fundamentului pe care se bazează Codul Deontologic al jurnalistului, formulat în preambul: „Condamnând orice încercare de a implica jurnaliștii în activități de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar, de război propagandistic sau război informațional de tip trolling (…), adoptăm acest Cod și ne angajăm să respectăm prevederile lui”, reține Consiliul de presă.

Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei în exercițiu, Maia Sandu, a venit marți, 22 octombrie, cu mai multe precizări despre mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterilor între cei doi candidați care se vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte.

„Noi am propus ziua de joi în această săptămână ca să oferim cât mai repede cetățenilor această discuție. Se discută încă ziua dezbaterii – noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane. Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat. Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie doi moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei – acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a propus un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța.

Noi credem că nu este corect să avem doi moderatori – nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De aceea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează”, a declarat Adrian Băluțel într-o postare pe Telegram.

Recent, Gheorghe Gonța a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe pagina sa de Facebook că fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, ar „trebui” să fie noul președinte al R. Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a declarat că Alexandr Stoianoglo acceptă dezbateri electorale pentru ziua de duminica, 27 octombrie.

„După discursurile din 21 octombrie, candidatul PSRM a propus utilizarea unei platforme neutre, în timp ce echipa președintei Maia Sandu a optat pentru organizarea dezbaterilor la televiziunea publică. În final, s-a convenit ca locația să fie Palatul Republicii, iar transmisia să fie asigurată de Compania Teleradio-Moldova. Discuțiile sunt în prezent axate pe data dezbaterilor. Echipa lui Alexandr Stoianoglo a propus ziua de joi, 31 octombrie, însă echipa Sandu a respins această dată, insistând pe desfășurarea evenimentului joi sau vineri în această săptămână. În încercarea de a găsi un compromis, echipa Stoianoglo a propus ziua de duminică, dar încă nu s-a ajuns la un acord final”, a comunicat PSRM.

Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, președinta în exercițiu Maia Sandu spune că deși contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a refuzat propunerea de a petrece dezbaterile la televiziunea națională, aceasta va accepta orice moderator „cu care se simt ei confortabil”, acesta fiind „un compromis”.