Condiţiile României pentru finanţarea R. Moldova: voinţă de reforme
Pavel Filip, noul premier al R. Moldova, a făcut o vizită de lucru în România, la 27 ianuarie, curent. În cadrul acelei vizite, Pavel Filip s-a întâlnit cu omologul său român Dacian Cioloş. Oficialii au discutat despre situaţia politică şi economică din R. Moldova, precum şi despre condiţiile în care România va oferi ajutor financiar ţării noastre.
„Înainte de a livra prima tranşă a acordului rambursabil ne aşteptăm din partea Guvernului R. Moldova să vină cu câteva măsuri care să demonstreze voinţa de reformă. Am spus că, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă”, a anunţat premierul român.
Potrivit presei din România, unele dintre aceste măsuri sunt ca autorităţile de la Chişinău să numească un guvernator la Banca Naţională a Moldovei, să adopte un pachet de legi anticorupţie şi unul privind legislaţia financiar-bancară.
Totodată, premierul român Dacian Cioloş a menţionat că cetăţenii R. Moldova au nevoie de stabilitate şi condiţii de trai mai bune. „Cetăţenii din R. Moldova au de la autorităţile de la Chişinău aşteptări foarte clare, au multe nemulţumiri justificate. Reformele sunt aşteptate în primul rând de cetăţenii R. Moldova, de România, de partenerii europeni şi euroatlantici”, a subliniat Cioloş.
În acelaşi timp, Pavel Filip a dat asigurări că noul guvern este determinat să demonstreze că este unul pro-european. Pe fundalul acestor asigurări, Pavel Filip a repetat că Moldova are nevoie de ajutor mai mult ca oricând pentru că are nevoie de stabilitate. „În primele 100 de zile de guvernare ne-am propus stabilitatea financiară, dar fără ajutorul României sarcina e foarte dificilă. Mulţumesc încă o dată pentru disponibilitatea României de a acorda sprijinul rambursabil de 150 de milioane de euro în condiţiile în care guvernul va demonstra că merge pe calea reformelor. Am discutat să utilizăm şi ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, din care până acum am accesat o treime”, a declarat premierul Pavel Filip.
Totodată, noul premier a dat asigurări că va ţine cont de solicitările protestatarilor. „Sunt de înţeles sentimetele celor care protestează sincer, eu însumi am considerat unele revendicări utile, oamenii au dreptul să fie nemulţumiţi, pentru că acestea au fost rezultatele guvernărilor precedente”, a spus premierul Filip.
Amintim că la începutul lunii noiembrie 2015, Klaus Iohannis, preşedintele României, a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R. Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună atât timp cât nu există certitudinea continuării procesului de reforme. Menţionăm că Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R. Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată R. Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.