Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Criză energetică: Primăria Chișinău cere…

Criză energetică: Primăria Chișinău cere compensații de 177 de milioane de lei de la bugetul de stat. Răspunsul autorităților centrale

Sursa: FB/Ion Ceban

Primăria municipiului Chișinău a trimis autorităților centrale o scrisoare prin care solicită peste 177 de milioane de lei „compensare pentru transportul public de călători și iluminatul public” în contextul scumpirii resurselor energetice. Guvernul a declarat că va examina solicitarea, remarcând totuși „lipsa unei planificări bugetare responsabile la nivel local”.

Pe 20 ianuarie, la ședința operativă a serviciilor municipale, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că aproximativ 400 de milioane de lei ar costa bugetul municipal scumpirile la resursele energetice. Acesta a declarat că va solicita compensarea la unele servicii din sursele fondului bugetului de stat.

Conform calculelor făcute de municipalitate, la prestarea serviciilor de transport pentru călători în municipiul Chișinău, asigurat de RTEC, bugetul planificat pentru anul 2025 constituie 127 de milioane de lei. În urma majorării tarifelor, conform primarului, costul a crescut la 224 de milioane de lei. În privința iluminatului stradal, bugetul pentru 2025 a crescut de la 107 milioane de lei, la 188 de milioane de lei.

Prin urmare, Ceban a menționat că va solicita compensarea la transportul public și iluminatul public, suma fiind de aproximativ 180 de milioane de lei din sursele fondului bugetului de stat.

Pe 21 ianuarie, Primăria a anunțat că a transmis către instituțiile statului, și anume: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Cancelaria de Stat și Ministerul Finantelor, o solicitare de compensare din sursele bugetului de stat „pentru unele servicii strategice”, iar suma solicitată este de peste 177 de milioane de lei.

„Solicităm o abordare pragmatică și constructivă și nu devierea de la subiectele principale, cum s-a întâmplat anterior, cu recomandări de a ne consolida capacitatea proprie și de a găsi soluții pe intern. Municipalitatea nu a planificat aceste cheltuieli, ținând cont că prețul la energia electrică a crescut cu 75%”, se arată în mesajul autorităților locale.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a scris că Guvernul va examina solicitarea scrisă.

„Este important de subliniat că lipsa unei planificări bugetare responsabile la nivel local nu poate fi compensată exclusiv din bugetul de stat.

Autoritățile implementează măsuri de sprijin pentru cetățeni și agenți economici. Măsuri la care au renunțat autoritățile locale în pofida promisiunilor electorale din trecut. Gestionarea responsabilă a resurselor rămâne o obligație la toate nivelurile administrației publice”, a menționat Vodă.

Pe 10 ianuarie 2025, în contextul crizei energetice, a fost majorat tariful pentru energia electrică și cea termică.