Cine este politicianul care ar fi încercat să „discute” cu șeful IGP după ce fiul său a parcat neregulamentar și a fost reținut de oamenii legii: „Trei echipaje de Poliție, polițiști cu mâna pe armă”
Ex-președintele partidului „Republica Unirii”, Sergiu Mocanu, care a renunțat recent la funcția de conducere a formațiunii politice pentru a nu-și declara averea, este cel care ar fi încercat să „discute” cu șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu după ce fiul său a parcat neregulamentar, iar mai târziu a plecat de la locul contravenției.
Într-o secvență video publicată de Mocanu în dimineața zilei de joi, 2 mai, pe rețelele de socializare, acesta a declarat că fiul său, Roman Mocanu, ar fi parcat neregulamentar pentru că ar fi avut o urgență, iar când Viorel Cernăuțeanu a sesizat contravenția, acesta era prezent.
„Roman l-a întrebat dacă și-a terminat fotografierea sau filmarea, s-a urcat în mașină și a plecat fără să intre în vreo altercație cu el, înțelegând cu cine are de-a face, sperând că îi vine o citație să plătească o amendă pentru parcare neregulamentară.
Nu vă puteți imagina ce s-a întâmplat în clipa următoare. În câteva minute, el a fost blocat pe strada Șciusev, unde are un birou. Trei echipaje de Poliție, cu polițiști înarmați, cu mâna pe armă. Roman Mocanu a fost sechestrat practic de ei și condus la Secția de monitorizare și documentare a traficul rutier. Câteva ore fiul meu a fost sechestrat acolo. Au fost ridicate toate camerele de vedere, verificat totul. În rezultat, nu au putut să îi ridice permisul de conducere, pentru că acesta era ordinul lui Cernăuțeanu. „Documentat”, acesta a fost ordinul strigat la telefon, pe care l-a auzit Roman.
Roman este documentat în continuare, pentru că nu au putut să-i ridice permisul. (…) Roman este un om de afaceri, care are o companie și își desfășoară activitatea așa cum poate”, a declarat Sergiu Mocanu, fără să menționează că ar fi încercat să-l contacteze pe șeful IGP.
IGP a publicat anterior un comunicat de presă în care a transmis că tatăl unui șofer care a parcat neregulamentar în centrul capitalei și a fugit de la locul faptei ar fi încercat să „discute” cu șeful IGP Viorel Cernăuțeanu, care a solicitat un echipaj de poliție pentru documentarea contravenției. Automobilul a mai fost implicat anterior în încălcări în traficul rutier, dar șoferul ar fi refuzat să plătească amenzile.
Potrivit comunicatului de presă emis de IGP, cazul a avut loc luni, 29 aprilie, în jurul orei 15:00, când în timpul deplasării spre o ședință de lucru, Viorel Cernăuțeanu ar fi observat la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală două BMW-uri parcate neregulamentar care au blocat alte mașini parcate, împiedicând circulația pe o întreagă bandă de pe carosabil. Mașinile staționau lângă sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
„După ce s-a asigurat că șoferii nu se simt rău și că mașinile nu au defecțiuni tehnice, șoferii lipsind de lângă mijloacele de transport, șeful IGP a solicitat un echipaj de poliție pentru documentarea celor doi conducători auto.
La revenire, șoferul BMW-ului gri a refuzat să aștepte echipajul pentru a-i fi întocmit procesul verbal pentru încălcarea comisă, dar a urcat în mașină și a plecat. Polițiștii au fost nevoiți să-l stopeze pe o altă stradă pentru a-i întocmi sancțiunea”, notează reprezentanții Inspectoratului.
Mai mult, fiind verificat în sistemul informațional de date, oamenii legii au stabilit că la volanul acestei mașini s-au comis 8 încălcări în trafic, persoana eschivându-se în toată această perioadă de la achitarea amenzilor. Conform procedurii de identificare a persoanei care a condus mașina în timpul fixării încălcărilor, șoferul a fost condus la Secția monitorizare și documentare a traficului rutier pentru întocmirea proceselor verbale. După ce i-au fost întocmite 4 procese bărbatului și și alte 4 unei persoane care a condus mașina respectivă, șoferul a plecat din sediul Poliției.
„Precizăm faptul că în timpul documentării șoferului, șeful Poliției a fost contactat de tatăl acestuia. După ce a văzut că nu i s-a răspuns la telefon, acesta a sunat în Anticamera șefului IGP cu rugămintea de a fi contactat pentru o discuție, posibil pentru a încerca să influențeze anumite acțiuni sau persoane.
Conducătorul auto nu a contestat deciziile polițiștilor recunoscându-și încălcările comise și achitând deja toate amenzile aplicate.
De fiecare dată reamintim că toți participanții la trafic sunt egali în fața legii și nu ar trebui să apară ulterior frustrări în legătură cu amenzile aplicate. Nu este plăcut să fii sancționat, dar îți asumi atunci când alegi să încalci drepturile altor participanți la traficul rutier. Recomandăm șoferilor să-și recunoască greșelile și să se corecteze în acest sens, dar nu să se eschiveze crezând că le este permis orice”, mai notează IGP.
ZdG a relatat anterior, în articolul „Stăpânii agenţiilor imobiliare – pe o piaţă fără reguli” că „Remark Imobil” SRL a fost fondată în martie 2016 de Valeria Şevciuc şi Roman Mocanu, fiul politicianului Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie. Cei doi proprietari ai companiei „Remark Imobil” formau un cuplu şi împărțeau afacerea egal, ambii având cote egale, de 50%. SRL își avea adresa juridică într-un apartament cumpărat în 2007 de către Roman Mocanu chiar de la Valeria Şevciuc.
Roman Mocanu, împreună cu fratele său, Adrian, au ajuns în atenţia opiniei publice în 2008, când au sărit gardul Ambasadei României de la Chişinău, cerând protecţie consulară, după ce au fost acuzaţi că ar fi bătut un băiat, într-o discotecă din Chişinău. Ei au plecat din incinta Ambasadei după aproape un an de zile, la scurt timp după ce instanţa de judecată a dispus cercetarea celor doi fraţi în arest la domiciliu. În 2014, Curtea Supremă de Justiţie a pus punct acelui dosar. Roman Mocanu a fost achitat, iar în privinţa fratelui său, dosarul a fost încetat pentru că a intervenit termenul de prescripţie.