Cine este noul ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni
„Ideea de bază, care reprezintă practic esența preocupărilor noastre, este ca activitatea departamentului să reflecte viziunea globală, de ansamblu, pe care o dezvoltăm în ceea ce privește relația cu diaspora, respectiv, construirea cu adevărat a unei relații de parteneriat. Dorim ca în activitatea departamentului să se regăsească acele elemente concrete, acele preocupări concrete ale românilor care trăiesc în afara țârii și să stabilim împreună cu ei o agendă comună”, a anunțat
Maria Ligor, noul ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, la evenimentul de prezentare a oportunităților mandatului său.
Maria Ligor este diplomat de carieră din ianuarie 1996. În 2013-2016, a fost ambasadoare a României în Canada. Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia. Din iulie 2013 si pana la numirea în guvern a fost acreditată în paralel şi ca Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.
În iulie 2006-august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea Europeană, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene. În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.
Ca diplomat, şi-a desfășurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997), iar în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală. În 1997, a obţinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg.
Maria Ligor a absolvit în 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, şi a obţinut în 2000, Diploma de Studii Aprofundate a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Pregătirea sa mai include studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, precum şi cursul Managing and Shaping Change in the Information Society, Harvard University, JFK School of Government, Kokkalis Project, Atena. În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990.
În 2004, a primit Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer. În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, Regele Spaniei i-a conferit Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.
Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.