Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este Antony Blinken, secretarul…

Cine este Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat pentru a doua oară într-o vizită oficială în R. Moldova

Sursa foto: Ukrinform

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat astăzi, miercuri, 29 mai, într-o vizită oficială la Chișinău, activează de peste 30 de ani în structurile de stat americane

Blinken și-a început cariera în cadrul Departamentului de Stat al SUA în perioada administrației Clinton. El a fost consilier și asistent al actualului președinte american Joe Biden timp de aproape 20 de ani.

Blinken (62 de ani) a fost consilier adjunct pentru securitate națională din 2013 până în 2015 și secretar adjunct de stat din 2015 până în 2017, în perioada președinției lui Barack Obama.

Antony Blinken a fost timp de aproape 20 de ani alături de actualul președinte american Joe Biden: i-a fost asistent principal în cadrul Comitetului pentru relații externe al Senatului, iar ulterior, consilier pentru securitate națională în perioada în care Biden era vicepreședintele SUA.

„Serviciul guvernamental este afacerea familiei Blinken”, notează Politico.

Politico mai scrie că Blinken este „europenist” și că a optat întotdeauna pentru alianțe globale. „Lumea este mai sigură pentru cetățenii americani când avem prieteni, parteneri și aliați”, spunea el 2016. Blinken vorbește franceza, Politico menționând că este „francofon”, el trăind o perioadă și în capitala Franței.

Blinken s-a născut din părinți evrei, iar tatăl său vitreg, Samuel Pisar, a fost un supraviețuitor al Holocaustului care a scris și o carte cu memorii, despre felul în care a supraviețuit naziștilor, inclusiv timpul petrecut în lagărele morții din Majdanek, Auschwitz și Dachau.

Politico scrie că Blinken cântă la chitară și este amator de fotbal.

Blinken este al 71 secretar de stat al SUA, fiind numit în această funcție pe 26 ianuarie 2021, după ce a fost propus de președintele Biden în noiembrie 2020.

Vedeți AICI biografia integrală a secretarului de stat Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA este considerat, alături de secretarul Trezoreriei (Ministrul Finanțelor) , secretarul Apărării (Ministrul Apărării) și procurorul general, unul dintre cei mai importanți membri ai cabinetului Guvernului Federal al SUA.

Funcția de secretar de stat al SUA este considerată a fi echivalentul guvernamental al Ministerului Afacerilor Externe al SUA.

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a mai fost în R. Moldova pe 6 martie 2022, unde a avut întrevederi cu președinta țării Maia Sandu, cu prim-ministra de atunci Natalia Gavrilița și ministrul de externe din acea perioadă, Nicu Popescu.

„La Chișinău, secretarul Antony Blinken se va întâlni cu președinta R. Moldova Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică”, se arată într-un comunicat vineri, 24 mai.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană.

Președinta Maia Sandu și Secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30, la Președinție (intrarea din strada Maria Cebotari). Jurnaliștii vor avea acces în baza acreditărilor începând cu ora 15:15 nu mai târziu de 15:45.