Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este angajatul Ambasadei Ruse,…

Cine este angajatul Ambasadei Ruse, declarat indezirabil, după ce ar fi colectat date de la doi funcționari din R. Moldova

Dmitri Kelov (dreapta), asistentul atașatului militar și aerian din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. În centru: Dmitri Zelenkov, șeful Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR). Foto: Novosti Pridnestrovia

Potrivit surselor ZdG, angajatul Ambasadei Federației Ruse care a fost expulzat pentru desfășurarea pe teritoriul R. Moldova a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar și aerian al Ambasadei Federației Ruse, Andrei Lobov.

Kelov a fost acreditat în R. Moldova în 2021. La scurt timp, el a fost numit membru al Delegației Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control, entitate responsabilă de monitorizarea situaţiei în zona de securitate, din care mai fac parte delegația Chișinăului și delegația Tiraspolului, deciziile fiind luate prin consens.

Despre Kelov a scris în septembrie 2023 Радио Свобода, după ce 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova, în august 2023, la decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărul lor, ca urmare a unui scandal legat de antenele instalate pe acoperișul ambasadei.

Potrivit sursei citate, Dmitri Kelov ar fi fost unul dintre cei patru diplomați rămași în cadrul Ambasadei Ruse care ar avea legături cu GRU și FSB. Kelov ar avea adresa într-o clădire din Moscova, folosită pentru a găzdui ofițeri GRU, în care ar fi stat și agentul GRU Anatoli Cepiga, acuzat că l-a otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa cu Noviciok în Marea Britanie, în 2018.

În martie 2024, Kelov a participat la un eveniment dedicată intrării trupelor sovietice pe teritoriul Moldovei în timpul celui de-al doilea război mondial, organizat în satul Copaci, raionul Edineț. La eveniment au mai participat și președintele raionului Edințe, Nikolae Melnic, primarul orașului Cupcini, Adrian Belei, comisarul militar al raionului, Vitalie Cuței, consilierul Ambasadei Republicii Belarus în R. Moldova pe probleme de apărare, Igor Șmatok și președintele Consiliului coordonator al conaționalilor ruși din R. Moldova, Alexei Petrovici.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat în dimineața zilei de 1 august la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit comunicatului MAE, acestuia i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

Decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, se arată în comunicat. În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească R. Moldova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat  miercuri, 31 iulie, că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți.

Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.

„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.

Potrivit surselor ZdG, una dintre persoanele reținute pentru de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. El ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău.  

Ion Creangă este angajat al Legislativului din 1992, când a fost angajat în funcția de consultant și apoi în cea de șef al Direcției juridice a aparatului Parlamentului, funcție pe care și-a menținut-o până în prezent, deși componența Legislativului de la Chișinău s-a schimbat la fiecare scrutin parlamentar. Din 1999, Creangă este și reprezentant al Parlamentului la Curtea Constituțională.