Cine controlează „Metalferos”? Valentin Eșanu: Actualul director e doar pe hârtie
Întreprinderea „Metalferos” ar fi controlată din umbră de către deputatul democrat Vladimir Andronachi și de către nașul de cununie al președintelui, Serghei Catana. Afirmația îi aparține lui Valentin Eșanu, președinte al Asociației Patronale a Metalelor, care a făcut dezvăluiri despre scheme puse în aplicare prin intermediul întreprinderii.
Potrivit lui Eșanu, actualul director al „Metalferos” conduce întreprinderea doar pe hârtie, iar prin intermediul firmelor căpușe, care ar fi controlate de deputatul Andronachi, s-ar fi pus în practică scheme ilegale prin care se fură bani din „Metalferos”.
„Ei schimbă periodic schemele. În prezent, compania „Metalferos” încheie contracte cu aceste firme căpușă. Alte firme străine, dacă încearcă să încheie contracte cu „Metalferos, ne oferă alte posibilități și ne blochează. Astfel, alte companii care au licență pentru colectarea metalelor nu au acces la Metalferos”, precizează omul de afaceri.
Eșanu declară că schema funcționează în modul următor: companiile căpușă cumpără metal de la colectori cu prețul de 170 de dolari pentru o tonă, iar ulterior o vând „Metalferosului” la un preț cuprins între 210 și 290 de dolari. Conform calculelor lui Eșanu, lunar sunt vândute către „Metalferos” 25 de mii de tone de metal, iar cu un profit de circa 40 de dolari pentru o tonă, firmele căpușă ajung să câștige lunar, circa un milion de dolari prin schema respectivă.
Cu referire la intenția Guvernului de a scoate la privatizare „Metalferos”, Valentin Eșanu declară că, din informațiile pe care le deține, întreprinderea ar urma să fie procurată de oamenii afiliați Uzinei metalurgice din Râbnița.
În acest context, Valentin Eșanu anunță că va organiza la 1 martie un protest în centrul capitalei pentru a cere demisia Guvernului.
Ziarul de Gardă a încercat să obțină o reacție din partea deputatului Andronachi, însă asistenta acestuia a închis telefonul după ce ne-am prezentat. Ulterior, aceasta nu a mai răspuns nici la apeluri, nici la SMS-uri.
Anterior, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a declarat că Serghei Catană, nașul de cununie al președintelui R. Moldova, Igor Dodon, l-ar fi intimidat pe procurorul Eugeniu Rurac, care a instrumentat dosarul privind „Metalferos”. Rurac, care la sfârșitul lunii ianuarie curent a plecat din sistem susține că înainte de a-și depune demisia a depus și un raport la conducerea PA în care scria că asupra lui au fost exercitate presiuni și că a fost intimidat de către reprezentanții companiei Metalferos SRL.
În decembrie 2019 procurorii au fost efectuate 48 de percheziţii la S.A. „Metalferos” și la alte companii interpuse. În urma acestora, şapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019.