Cine a pierdut şi cine a câştigat de pe urma noului sistem electoral
Alegerile parlamentare din acest an s-au desfășurat în baza unui nou sistem electoral. Potrivit expertului politic Igor Boțan, de pe urma sistemului electoral mixt au avut de câștigat doar două partide.
Totodată, cel mai mult au avut de pierdut Blocul ACUM şi Partidul „Şor”, susține expertul. Astfel, dacă alegerile parlamentare ar fi avut loc în baza sistemului proporțional, Blocul ACUM ar fi câștigat cu patru mandate mai mult, în timp ce Partidul „Șor” ar fi obținut cu trei mandate mai mult. Totodată, PSRM câștiga cu un mandat mai puțin, iar PDM cu trei mandate mai puțin.
Dacă R. Moldova rămânea la sistemul de vot proporțional, PSRM și Blocul ACUM ar fi acumulat cele mai multe mandate, iar rezultatele ar fi arătat astfel: PSRM ar fi avut 34 de deputați în Parlament, Blocul ACUM – 30, PDM – 27 și Partidul „Șor” – 10.
În urma rezultatelor preliminare ale alegerilor din 24 februarie, desfășurate în baza sistemului electoral mixt, PSRM a obținut număr total de 35 de mandate, urmat de Partidul Democrat din Moldova (PDM) care a obținut în urma scrutinului 30 de mandate. Blocul „ACUM” va avea în noul legislativ 26 de deputați, iar Partidul Șor șapte deputați. Celelalte fotolii vor fi ocupate de trei candidați independenți din circumscripții.
Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să aprobe procesul-verbal privind rezultatele alegerilor. În termen de cinci zile după primirea actelor de la CEC, magistraţii Înaltei Curţi vor trebui să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor şi să valideze mandatele noilor deputaţi. Între timp, instanțele de judecată vor examina contestațiile concurenților electorali din circumscripții.
Sistemul electoral a fost schimbat pe 20 iulie 2018 cu votul a 74 de deputați din Parlamentul R. Moldova. Legea a nemulțumit societatea civilă şi a fost criticată de Comisia de la Veneţia.