Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cinci partide politice, în fața…

Cinci partide politice, în fața CEC pentru înregistrarea la referendum: cererile a două formațiuni, inclusiv un partid asociat lui Șor, respinse

Captură de ecran/Privesc.eu

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat în ședința de luni, 23 septembrie, trei partide politice în calitate de participanți la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, cu opțiunea „DA”.

Este vorba despre Partidului Politic „NOI”, Partidului Politic Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, Partidului Politic Partidul Social Democrat European (PSDE).

PSDE a fost înregistrat cu 6 voturi „pentru”, unul „împotrivă”, iar doi membri CEC s-au abținut. La 7 septembrie, CEC a respins o altă cerere de înregistrare a formațiunii politice în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie.

„Având în vedere că la începutul ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic Partidul Social Democrat European din 21 august 2024 au participat 67 membri dintr-un total de 140, Comisia a constatat lipsa cvorumului necesar pentru a declara ședința deliberativă, conform pct. 59 alin. (4) din Statutul partidului în cauză”, a argumentat atunci CEC.

Partidului Politic „Victorie” condus de Vadim Grozavu, care a constituit blocul „Victorie” la Moscova, alături de alte formațiuni politice afiliate lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a cerut să fie înregistrat în calitate de participant la referendum cu opțiunea „NU”.

Conform membrului raportor Pavel Postica, partidul Victorie nu a prezentat actele solicitate de CEC. În plus, ar fi vorba despre un bloc camuflat.

La fel, cererea Partidului Politic „Voința Poporului”, pentru înregistrarea cu opțiunea „DA”, a fost respinsă de CEC, având în vedere că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi – patru voturi „pentru”, trei „împotrivă” și două abțineri. Voința Poporului nu a prezentat Comisie lista persoanelor care formează Consiliul politic național al partidului. CEC urmează să se întrunească repetat pentru a examina subiectul.

Anterior, CEC a refuzat înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE – ПОБЕДА”, format din partidele Șansă, Renaștere, Victorie și Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei.