Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a înregistrat Blocul electoral…

CEC a înregistrat Blocul electoral „ÎMPREUNĂ” pentru participare la scrutinele din 20 octombrie

Sursa: Blocul Împreună/Facebook

Blocul electoral „ÎMPREUNĂ” a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. O hotărârea în acest sens a fost adoptată în cadrul ședinței de vineri, 16 august, a Comisiei.

Blocul electoral este constituit de către partidul politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, partidul politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” și partidul politic Liga Orașelor și Comunelor.

Totodată, CEC a înregistrat și simbolul electoral al Blocului, care reprezintă un patrulater cu fundal negru, cu două elemente structurale: o salbă de stele de diferite nuanțe gri, aranjate într-un cerc echidistant, iar în mijlocul acestuia se află cuvântul „ÎMPREUNĂ” în nuanță albă.

Astfel, partidele politice din componența Blocului electoral „ÎMPREUNĂ” nu au dreptul să depună cererea de a fi înregistrate în calitate de participant la referendum sau concurent electoral din nume propriu.

După retragerea din blocul Împreună, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu a anunțat că duminică, 11 august, a fost desemnat în calitate de candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

După ce duminică, 4 august, blocul politic „Împreună”, din care făcea parte și CUB, a anunțat că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de către Octavian Țîcu, vineri, august, Igor Munteanu a declarat că formațiunea CUB își retrage susținerea față de Țîcu pentru că ar fi „docil guvernării PAS și face jocuri de culise”.

Într-un briefing de presă, membrii CUB au anunțat despre mai multe disensiuni din cadrul blocului „Împreună”, inclusiv „șantajul politic”.

În replică, blocul Împreună a emis un comunicat de presă în care anunță că „califică o astfel de acțiune drept un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta”.

Conform unui comunicat de presă, blocul Împreună și partidele constituante, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării, ar fi oferit CUB-ului „oportunitatea de a participa la construcția unei alternative politice pro-europene veritabile”.

„Din păcate, influențele nocive ale oligarhilor fugari se extind tot mai mult și afectează prin imixtiune și anumiți actori politici de pe segmentul electoral pro-european.

Ținem să precizăm că, în interiorul blocului Împreună, a fost agreat mecanismul de desemnare a candidatului comun pentru funcția de președinte al R. Moldova prin organizarea alegerilor cu vot secret, între membrii Consiliilor Politice Naționale ale celor patru partide”, se mai menționează în comunicat.

Blocul Politic „Împreună” a anunțat duminică, 4 august, că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de Octavian Țîcu. Atunci, reprezentanții au anunțat că alegerea candidaturii lui Țîcu s-a desfășurat în două tururi, iar ceilalți doi candidați au fost Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și Igor Munteanu, președintele partidului CUB.