Ce spune Președinția despre evenimentele de la Parlament și acuzațiile de uzurpare a puterii de stat de către Dodon
Igor Dodon în curând își va încheia mandatul de președinte și nu este corect de transferat către Președinție dezbaterile din Parlament, spune purtătoarea de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, cu referire la evenimentele de joi din Parlament și protestul organizat în fața instituției.
Solicitată de ZdG pentru a comenta evenimentele de joi, purtătoarea de cuvânt al președintelui ne-a spus că „acuzațiile de menținere a puterii sunt neadecvate”.
„Amintim ca domnul Igor Dodon transmite în curând mandatul de președinte și nu va deține vreo funcție publică. Deci acuzațiile de menținere a puterii sunt neadecvate. Nu este corect de transferat către Președinție dezbaterile din Parlament”, a spus Carmena Sterpu pentru ZdG.
Între timp, Igor Dodon a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dezabilități.
Anual, la 3 decembrie, alături de comunitatea mondială, consemnăm Ziua internațională a persoanelor cu…
Publicată de Igor Dodon pe Joi, 3 decembrie 2020
În aceste momente în fața Parlamentului protestează câteva mii de persoane. Se întâmplă după ce miercuri, 2 decembrie, deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens, iar joi, 3 decembrie, proiectul a fost inclus pe agenda ședinței Parlamentului.
Autorii proiectului de lege, sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.
Miercuri, 2 decembrie, președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a chemat oamenii în stradă să își apere votul din 15 noiembrie, spunând că „regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului”.
„Ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM-Șor, prin care se propune ca SIS să fie scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană care nu va avea curând nicio funcție publică plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului. Aceasta este o tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin care se încearcă, pe de o parte, păstrarea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatele votului dat de popor”, a spus Sandu.
În timp ce oamenii protestează în fața Parlamentului, deputații Platformei DA și PAS au blocat tribuna Legislativului. În continuare, deputații se află în pauză.