Ce spune Delegaţia UE în R. Moldova despre Legea „cetăţeniei prin investiţie” și regimul liberalizat de vize
Pe 11 octombrie curent au intrat în vigoare ultimele modificări votate de Parlament, dar şi hotărârile de guvern care fac posibilă acordarea cetăţeniei R. Moldova persoanelor străine care investesc în R. Moldova.
Întrebați de Ziarul de Gardă dacă „legea cetățeniei prin investiție” ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE de care beneficiază în prezent R. Moldova, reprezentanții Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova ne-au răspuns că „regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei” și că instituțiile europene vor continua să monitorizeze „îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință, inclusiv a celor legate de lupta împotriva corupției și a spălării banilor”.
„Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene face următoarele precizări:
Suntem conștienți de faptul că există state ale căror cetățeni beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE și care implementează scheme de investiții contra cetățeniei. Regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei.Toți cetățenii care călătoresc, inclusiv cei ce nu au nevoie de o viză pentru a intra în UE, sunt verificați la frontierele externe ale UE pentru a se stabili dacă îndeplinesc condițiile de intrare, inclusiv prin verificarea în Sistemul de Informare Schengen și bazele de date ale statelor membre. Dacă există indicii că un călător ar putea prezenta un risc la adresa securității interne sau politicii publice a oricărui stat membru, intrarea în UE poate fi refuzată.
În ceea ce privește regimul de liberalizare a vizelor UE-R. Moldova, similar cu alte state cu care UE are regim liberalizat de vize, Comisia Europeană va continua să monitorizeze și să raporteze regulat cu privire la îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință, inclusiv a celor legate de lupta împotriva corupției și a spălării banilor”, se spune în răspunsul la solicitarea ZdG.
Citiți și: Legea cetăţeniei prin investiţie: șansă unică pentru R. Moldova VS riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea statului
Pe 16 decembrie 2016, Parlamentul R. Moldova a votat în lectură finală un şir de modificări la „Legea cetăţeniei”, care făceau posibilă, în premieră pentru ţara noastră, acordarea cetăţeniei R. Moldova pentru investitorii străini.
În timpul dezbaterilor, doar doi deputaţi au intervenit. Iurie Leancă a vorbit despre necesitatea de a informa în prealabil Comisia Europeană, ca „să nu prejudiciem cumva prin această mare realizare regimul fără de vize”.
Cel de-al doilea deputat care a intervenit a fost Valeriu Ghileţchi: „E o inovaţie care nu ştim cu ce se va termina. Deci, o prudenţă e absolut necesară, atât din punct de vedere al securităţii statului, cât şi pentru că avem acest regim fără de vize, adică sunt posibile mai multe consecinţe, pe care noi, astăzi, s-ar putea să nu le prevedem”, a menţionat deputatul.
Până la urmă proiectul a trecut rapid de votul în plenul Parlamentului, fără a avea însă avizul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). În raportul CNA, înregistrat la Parlament abia după votarea în a doua lectură a legii, se menţiona că „interesele promovate sunt în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi a statului R. Moldova”.
În mai 2018 deputaţii au votat noi modificări la „Legea cetăţeniei”, introducând prevederi care, iniţial, nu se regăseau în lege şi care au creat tensiuni în Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, preşedintele Comisiei, liberalul Roman Boţan, anunţându-şi demisia în semn de protest.
În timp ce autorităţile prezentau programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro în următorii 5 ani, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, atenţionau că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova în prezent.
Printre cele mai contestate modificări, introduse pe ultima sută de metri prin amendamente propuse de deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc, se numără faptul că numele „cetăţenilor-investitori” nu vor fi publicate în Monitorul Oficial, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetăţeni noi şi că aceştia vor fi exceptaţi de obligativitatea cunoaşterii Constituţiei şi limbii de stat, prevedere care, anterior, se referea doar la pensionarii pentru limita de vârstă şi la persoanele cu grad de dizabilitate.
Modificările votate de Parlament, dar şi hotărârile de guvern aprobate pentru a face posibilă acordarea cetăţeniei prin investiţie, au intrat în vigoare pe 11 octombrie 2018, iar o lună mai târziu programul a fost lansat la nivel internaţional în cadrul Conferinţei Globale a Reşedinţei şi Cetăţeniei de la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, acolo unde-şi are sediul şi „MIC Holding”, una dintre companiile selectate de Guvern pentru a „vinde” cetăţenia R. Moldova investitorilor străini.