Ce spun experții despre posibilele coaliții de guvernare
După desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie, patru partide politice și trei deputați independenți vor împărți cele 101 de fotolii în viitorul Parlament. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va intra în următorul Parlament cu un număr total de 35 de mandate, urmat de Partidul Democrat din Moldova (PDM) care a obținut în urma scrutinului 30 de mandate. Blocul „ACUM” va avea în noul legislativ 26 de deputați, iar Partidul Șor șapte deputați. Din numărul total al deputaților vor face parte și trei candidați independenți din circumscripții.
Nicolae Osmochescu, doctor în drept, fost judecător al Curţii Constituţionale, afirmă că întreaga activitate a noului Parlament va depinde de poziţia fiecărei formațiuni parlamentare în parte: „Partidul sau coaliţia care va forma majoritatea parlamentară are dreptul la prezentarea candidaturii de prim ministru al R. Moldova şi investirea noului guvern. Acum, această acţiune nu este posibilă. Este necesară o coaliţie între partidele învingătoare, fie chiar şi una ad-hoc. Totul depinde de vectorul şi poziţia formaţiunilor politice. Eu nu pot spune care va fi o coaliţie precisă, totul depinde de cum vor decurge tratativele. Este extrem de important ca bunul simţ şi raţiunea să predomine în acţiunile ce vor urma. Compromisul e arta politică”.
Potrivit expertului în drept constituțional, dacă Guvernul nu va fi învestit, Preşedintele R. Moldova este obligat să dizolve Parlamentul. Astfel, dacă nu se va ajunge la acest compromis, se vor organiza alegeri anticipate.
„Eu îmi imaginez o coaliţie între blocul electoral ACUM, Partidul Şor și Partidul Democrat, decât cu Partidul Socialiştilor, deoarece sunt evidente şi absolut contradictorii interesele. Din moment ce socialiştii au declarat nu o singură dată, că văd Moldova în componenţa Comunității Statelor Independente (CSI) sau în formă de federaţie. În opinia mea această strategie a socialiştilor este egală cu „moartea”. Blocul ACUM şi PD se declară pro-europeni, cât priveşte partidul „Şor”, nu se cunoaşte viziunea politică”, susține Osmochescu.
Potrivit analistului politic, Veceaslav Berbeca, de la IDIS „Viitorul”, perdanți pot fi numiți Partidul Socialiştilor, deoarece membrii săi s-au aşteptat să obţină rezultate mai bune la aceste alegeri. Tot el consideră că sunt posibile trei coaliţii politice.
„Rezultatele alegerilor, în linii generale, au arătat o anumită tendinţă. În primul rând, cred eu, că cel mai mare perdant la aceste alegeri este Partidul Socialiştilor din R. Moldova, adică se aştepta ca acest partid să obţină cel puţin 40 de mandate. Eu cred că ar fi putut să obţină mai mult dacă nu s-ar fi implicat în aceste alegeri Partidul „Şor”, deoarece acest partid s-a adresat celor mai nevoiaşi cetăţeni din Moldova, care de regulă votează cu stânga. Pentru mine este o surpriză că Partidul Şor a acumulat 8,35% din voturi. Partidul Democrat a câştigat atât de multe mandate datorită faptului că a folosit pe larg resursele administrative şi pentru că până acum se afla la guvernare. Rezultatele blocului ACUM, 26 de mandate, de asemenea sunt foarte bune, dacă ţinem cont de faptul că nu au benefeciat de resurse financiare destule şi de publicitatea electorală la unele posturi TV. Cu toţii deja cunoaştem cine deţine o mare parte a posturilor TV din Moldova. Obţinerea celor 12 mandate în circumscripţiile uninominale, este la fel un rezultat bun. Blocul ACUM va fi o opoziţie puternică în parlamentul RM”, crede Berbeca.
„Pentru mine, primul scenariu de coaliţie este între PD cu 30 de mandate, împreună cu cele 7 mandate de la Partidul „Şor”, cei trei candidaţi independenţi şi câţiva deputaţi de la PSRM. Al doilea scenariu este o alianţă între PD (30 deputaţi) şi PSRM (35 deputaţi), însă cred o astfel de coaliţie nu este dorită de socialişti. Blocul ACUM, cred eu, că ar trebui să facă o alianţă cu PSRM, pentru a destructura sistemul creat de Plahotniuc. Totuşi, cred eu că blocul ACUM nu va face coaliţie cu nimeni, se va afla în opoziţie, care va fi una foarte activă şi implicată”, spune Veaceslav Berbeca.
Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să aprobe procesul-verbal privind rezultatele alegerilor și să pregătească un raport care va fi transmis Curții Constituționale. În termen de cinci zile după primirea actelor de la CEC, magistraţii Înaltei Curţi vor trebui să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor şi să valideze mandatele noilor deputaţi. Între timp, instanțele de judecată vor examina contestațiile concurenților electorali din circumscripții.
La alegerile parlamentrare din 24 februarie au participat la vot 1,453 013 alegători, cifră care reprezintă 49,22% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.