Ce avere declară conducerea Parlamentului R. Moldova pentru 2023
Președintele Parlamentului și cei doi vicepreședinți ai Legislativului au obținut, în 2023, venituri din salarii, compensații și alocații pentru copii din România și alte surse. ZdG a analizat declarațiile de avere și interese personale depuse la Agenția Națională de Integritate (ANI) de conducerea Parlamentului și vă prezintă cele mai relevante informații.
Igor Grosu, președintele Legislativului
În 2023, președintele Parlamentului R. Moldova și al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu, a ridicat salariul de circa 270 de mii de lei. Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Grosu a obținut și peste 362 de mii de lei sub formă de compensație lunară neimpozitată pentru cheltuieli de tratament, cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli de promovare și de protocol și indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport.
În același timp, Asociația Obștească „SOS Autism”, UNICEF, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, OEAD, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, Asociația Obștească „Parteneriat pentru fiecare copil” au generat venituri de circa 261 de mii de lei.
În perioada declarată, familia Grosu a obținut 2 400 de euro din darea în locațiune a unui apartament. Totodată, familia a încasat și aproximativ 6 000 de lei românești de peste Prut pentru două alocații pentru copii.
Familia Grosu deține șase terenuri agricole și două intravilane și câteva averi imobiliare. Astfel, președintele Parlamentului declară un apartament de 47,2 metri pătrați care ar valora peste 273 de mii de lei și două case de locuit, una de 82 de metri pătrați, obținută prin donație în 2017, și alta de 121,7 metri pătrați. Totodată, șeful Legislativului deține un spațiu comercial care ar valora în jur de 106 de lei, precum și alte trei averi imobile. În iulie 2021, ZdG a publicat un articol despre casa de la Durlești a familiei Grosu. Detalii aici.
Din 2017, Igor Grosu este proprietarul unui autoturism Volkswagen Touran, fabricat în 2009, care ar valora 7 800 de euro.
Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului din partea PAS
Doina Gherman a preluat fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului în februarie 2024, după plecarea colegului său de partid Mihai Popoșoi în funcția de ministru de Externe. Fiind deputată în Parlament, în 2023, aceasta a obținut venituri din salariu (256 mii de lei), compensații si indemnizații de la locul de munca (258 de mii de lei) și diurna pentru cheltuielile în deplasări de serviciu (circa 51 de mii de lei), potrivit declarației de avere și interese personale.
Totodată, familia Gherman gestionează o afacere în domeniul transportului rutier de mărfuri, prin intermediul firmei „Agrogal-Trans” SRL. Compania a generat 136 mii de lei salariu pentru soțul vicepreședintei Legislativului, precum și dividende de peste 255 de mii de lei.
În perioada declarată, familia a beneficiat de alocația de stat pentru copii din România (circa 6 000 lei românești).
Gherman declară două automobile, unul de marca Lexus și celălalt – Skoda Octavia, dar și o remorcă. Totodată, familia Gherman deține un teren extravilan, unul intravilan și șase agricole, pentru care indică, în total, o valoare de circa jumătate de milion de lei. Casa de locuit a familiei, potrivit actului de avere, a fost dobândită în 2014 și are 212 metri pătrați. Bunul imobil este estimat la 1,7 milioane de lei.
Vicepreședinta Parlamentului are datorii de circa 200 de mii de lei – credit din 2019, a cărui scadență va fi anul 2024.
Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului din partea BCS
Vicepreședintele Parlamentului din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a ridicat, în 2023, un salariu de circa 257 mii de lei. Batrîncea indică în declarația sa de avere și interese personale că a obținut și 189 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova compensații și indemnizații.
Din anul 2019, familia Batrîncea deține un apartament de 120 de metri pătrați care ar valora 890 mii de lei. În anul achiziției imobilului, Batrîncea a contractat un credit în valoare de jumătate de milion de lei, a cărei scadență va fi anul 2029. În actul său de avere, Vlad Batrîncea nu indică terenuri sau vreun autoturism.
Deși mereu a indicat venituri modeste, Batrîncea a fost unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale.