Cazul polițistului răpit de așa-numitele forțe de ordin din stânga Nistrului: Platforma DA înaintează moțiune simplă pe politicile MAI și solicită acordarea, în plen, a votului de neîncredere șefului SIS
În legătură cu răpirea polițistului din Florești, Andrei Amarfi, de către așa-numitele forțe de ordin din regiunea transnistreană, deputații Platformei DA solicită convocarea Biroului Permanent al Parlamentului de la Chișinău pentru stabilirea unei ședințe plenare a Legislativului. Totodată, parlamentarii anunță că au formulat două proiecte de lege – unul cu privire la înaintarea unei moțiuni simple pe politicile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar al doilea – cu privire la acordarea votului de neîncredere șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco.
Deputații Platformei DA menționează că au pregătit cele trei proiecte privind convocarea Biroului Permanent, moțiunea simplă împotriva politicilor MAI și acordarea votului de neîncredere către șeful SIS și îndeamnă colegii din Parlament ca să semneze documentele, pentru ca acestea să poată ajunge pe mesele deputaților.
Vicepreședintele Parlamentului, depuatul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că răpirea polițistului de la Florești „este un final la toate jocurile lui Igor Dodon de a tranzacționa țara”.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri dimineață, răpirea polițistului din raionul Florești este cumva un final tragic și sperăm ca să nu mai avem așa ceva, este un final în sens că la toate jocurile lui Igor Dodon de a tranzacționa țara. Cumva ,cu ușurință, societatea închidea ochii ultimii ani la cum se făceau mai multe cedări unilaterale. Ceea ce s-a întâmplat ieri este a cincea răpire. Noi am avut mai multe răpiri chiar și pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acum ce urmează – niciun cetățean al Republicii Moldova nu poată să se simtă în siguranță. Acest lucru poate să se întâmple în Chișinău, în Vadul lui Vodă, oriunde. Noi înțelegem foarte bine că cei care se numesc KGB ei sunt reprezentanții servicilor secrete ale Federației Ruse. Este grav ceea ce se întâmplă. Este ceva ieșit din comun, iar guvernul așa o atitudine lejeră a avut și SIS deja a anunțat că s-a identificat persoanele care au făcut asta. Noi vedem paralizarea totală a organelor speciale ale statului care prin definiție sunt menite să asigure securitatea statului. Dodon are nevoie de voturile din regiunea transnistreană. În plină pandemie au fost deschise 42 de secții de vot. Clar că toată aceasta intră într-un pachet mare și se vede că acum există pachetul mic. Ce rost are de adresat la Igor Dodon după explicații. Iată de ce noi cei de la Platforma DA suntem deprinși să acționăm. Sunt mecanisme parlamentare într-o țară parlamentară.
Iată de ce noi astăzi venim, împreună cu toată fracțiunea cu trei documente. Aceste trei documente vizează pas după pas ceea ce trebuie să facem de urgență. În primul rând să convocăm Biroul Permanent al Parlamentului, să trezim Parlamentul din acest somn. Ca să convocăm Biroul Permanent este nevoie de voința președintelui Comisiei, dacă cinci membri semnează putem să începem convocarea biroului. La birou stabilim de urgență ședința Parlamentului, la care să audiem șeful SIS-lui și ministrul Afacerilor Interne și în acest context noi am pregătit moțiune simplă pe politicile Ministerului Afacerilor Interne și proiectul hotărârii privind exprimarea votului de neîncredere șefului SIS. Pentru moțiune simplă este nevoie de 15 semnături, pentru votul de neîncredere e nevoie de 34 de deputați, după care desigur în plen este nevoie de majoritatea deputaților pentru moțiunea simplă și majoritatea deputaților din cei aleși pentru a demite șeful SIS. Este pusă în pericol securitatea Republicii Moldova”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA.
Responsabilii din cadrul Ministerului de Interne (MAI) au emis miercuri, 7 octombrie, o notă prin care anunță că instituția s-a autosesizat și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea polițistului Andrei Amarfi, care a fost răpit de angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol.
Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de Poliției Florești, a fost sechestrat miecuri dimineață de către persoane necunoscute. Deși există bănuieli că polițistul ar fi fost răpit de către așa-zisele forțe de ordin din regiunea transnistreană, miercuri dimineață conducerea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne susținea că nu deține, deocamdată, o confirmare oficială în acest sens.
Solicitată de ZdG, miercuri, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon nu ne-a oferit niciun comentariu pe marginea cazului polițistului răpit și ne-a cerut o solicitare de informație.