Care ar fi fost rezultatele alegerilor de pe 20 octombrie dacă nu exista Șor? Răspunsul unui sociolog
Sociologul Vasile Cantarji a simulat care ar fi fost scorurile pentru referendumul constituțional și președinta Maia Sandu, dacă la urne nu s-ar fi prezentat alegători despre care există bănuieli că ar fi fost corupți cu bani din Federația Rusă. Numărul acestora variază între 130 de mii și 300 de mii, însă sociologul a estimat „cifra votanților conectați la buton” la 250 mii.
„Fără corupția electorală, „DA”-ul la referendum nu a trecut la muchie, ci mai să fie furat. Scorul Maia Sandu arată absolut altfel, iar fără 250 mii voturi cumpărate de Șor, alegerile s-ar fi consumat în primul tur. Ah, da! dacă s-ar fi implicat Șor în asemenea proporții în alegerile precedente, am fi avut un alt președinte și majoritate parlamentară decât au ales cetățenii. Înțelegeți proporțiile???”, explică sociologul.
Totodată, sociologul afirmă că dacă „combinația mortală «schema Șor» și banii rusești va dicta în continuare în asemenea proporții, cam 20% voturi sunt la butonul lui Șor, dispar șansele ca rezultatele oricăror alegeri în țara asta să fie conforme voinței poporului, turul doi la prezidențiale e ca și cum aranjat și suntem la doi pași să revenim la stat capturat. Capacul va fi bătut la anul, la parlamentare”.
Într-un briefing de presă susținut pe 20 octombrie, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a spus că sunt dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent”. Aceasta a declarat că există probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi.
După scrutinele de pe 20 octombrie, poliția a anunțat că peste 400 de persoane sunt documentate pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor.
Pe 3 octombrie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.