Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidatura socialistului Vladimir Golovatiuc agreată…

Candidatura socialistului Vladimir Golovatiuc agreată în calitate de ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, avizată de Comisia politică externă și integrare europeană

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc va fi ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de luni, 14 decembrie, candidatura sa agreată în calitate de ambasador al Republicii Moldova.

La 11 decembrie, în cadrul vlogului său, Igor Dodon a spus că autoritățile de la Chișinău au solicitat agrementul pentru numirea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador la Moscova.

La 9 decembrie Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a lui Andrei Neguță, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă. Propunerea a venit din partea ministrului de externe, Aurel Ciocoi care însă, nu a dat detalii privind motivul aceste rechemări.

Despre rechemarea lui Neguță a vorbit marți seara președintele în exercițiu al R. Moldova. Igor Dodon spunea că ambasadorul Neguța, trebuie să fie „adus acasă și tras la răspundere conform legii”, dacă se va demonstra că este implicat în cazul anabolizantelor depistate la postul vamal Palanca.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.