Candidata lui Șor, figurantă în raportul Kroll, aleasă primară din primul tur la Jora de Mijloc
Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului, a fost aleasă primară a comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, din primul tur. Pe parcursul zilei, Asociația Promo-Lex a semnalat mai multe nereguli la secțiile de votare din Jora de Mijloc.
Conform datelor oferite pentru ZdG de către Constantin Clipa, președintele Consiliului Electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc, Marina Tauber, candidata Partidului ȘOR, a acumulat 1048 de voturi, câștigând funcția de primar din primul tur. Pe locul doi s-a clasat candidata Partidului Democrat din Moldova, Lucia Terenti, care a adunat 653 de voturi. Candidatului partidului Socialiștilor, Serghei Morozan, a votat de 15 alegători.
Înainte de a se implica în politică, alături de primarul de Orhei, Ilan Șor, principalul figurant în raportul companiei Kroll privind „furtul miliardului”, Marina Tauber a fost președinta Federației Moldovenești de Tenis. Numele ei apare în același raport Kroll, fiind acționară la una din cele 3 bănci implicate în acordarea creditelor neperformante.
În toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului „Șor” au filmat și fotografiat procesului electoral.
Într-o conferință de presă, directorul de program la Promo-Lex, Pavel Postică, a anunțat că observatorii asociației au raportat că în Jora de Mijloc ar fi filmat procesul electoral.
Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului „Șor”, Alina Șargu a declarat că s-a decis înregistrarea video „pentru ca procesul electoral să se desfășoare în limita legislației”.
„Noi nu filmăm date cu caracter personal, înregistrăm pentru că sunt mai multe încălcări despre care noi vom comunica”, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a partidului, precizând că încălcările vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe de presă. Alina Șargu a evitat să spună ce încălcări au fost identificate și ce sesizări au fost dpeuse privind acestea, invocând că trebuie să consulte mai întâi juriștii partiului.
Membrul CEC Iurie Ciocan a declarat pentru ZdG că observatorii nu au dreptul să filmeze continuu procesul de vot și că filmările în cele patru secții au fost stopate încă în primele ore după deschiderea secțiilor de votare.
„Pot să filmeze procedura de numărare a voturilor, dar filmarea în procesul de vot, non-stop, cap-coadă, este intimidare a alegătorilor”, a explicat Iurie Ciocan, precizând că au existat apeluri la poliție în legătură cu acest incident, dar că ulterior președinții birourilor de votare au dat asigurări că filmprile au fost întrerupte.
Pe parcursul zilei de astăzi, observatorii Promo-Lex au siszat despre mai multe încălcări în Jora de Mijloc, inclusiv despre transportarea organizată a alegătorilor. În acest sens, precizează președintele Consiliului electoral respectiv, Constantin Clipa, a fost depusă o sesizare de către reprezentanții PSRM.
La Jora de Mijloc din Orhei au fost deschise patru secții de votare, câte una în fiecare dintre satele care intră în componența comunei: Jora de Sus, Jora de Mijloc, Jora de Jos și Lopatna.