Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidata la fotoliul de președinte…

Candidata la fotoliul de președinte care locuiește în apartamentul copilului său minor și își sponsorizează campania din vânzarea unui bitcoin

Captură foto: YouTube/ mai întreb o dată

Fosta jurnalistă Natalia Morari, care aspiră la fotoliul de președinte al R. Moldova, a declarat că locuiește în apartamentul deținut de copilul său minor, al cărui tată este Veaceslav Platon, dat în urmărire internațională, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru complicitate în dosarul „Laundromat” și supus mai multor sancțiuni, inclusiv de Canada, „pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova”.

Totodată, Natalia Morari spune că își finanțează campania electorală, până la această etapă, din bani personali, pe care i-ar fi obținut din vânzarea unui bitcoin. Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „Mai întreb o dată”.

Tatăl copilului

În cadrul interviului, Natalia Morari, care și-a anunțat intenția de a candida independent la funcția de președinte pe 18 iulie, a fost întrebată de câți bani are nevoie pentru „un trai decent”.

„Acum nu voi da cifre, pentru că nu e ok, știți, când… Eu înțeleg că traiul meu este mai mult decât decent, comparativ cu traiul mediu pe țară. Înțeleg asta foarte bine. Eu am noroc de tatăl copilului meu (Veaceslav Platon, n.r.) care acoperă costurile ce țin de îngrijirea copilului”, a răspuns candidata.

În același timp, „tatăl copilului” său distribuie pe pagina sa de Facebook produsele mediatice ale Nataliei Morari. Veaceslav Platon a promovat în perioada 25 aprilie – 24 mai în jur de 84 de reclame pe pagina sa personale de Facebook și cea a concubinei Natalia Morari, cheltuind aproximativ 18 400 de euro. Doar pentru săptămâna 18 – 24 mai, Platon a cheltuit pentru promovarea reclamelor de pe cele două pagini 3100 de euro. Oligarhul distribuie în mare parte conținutul propagandistic furnizat de Natalia Morari, se arată într-un raport al organizației WatchDog.MD. Un alt raport al organizației arată că în perioada 01 – 30 iunie 2024, fugarii Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit aproximativ 55 250 de euro „pentru promovarea dezinformării pe Facebook”. 

Totuși, Natalia Morari dă asigurări că „nu este Veaceslav Platon printre cei care îmi finanțează campania, pentru că asta ar fi un motiv pentru ei (Comisia Electorală Centrală, n.r.) ca să nu mă înregistreze.” În schimb, judecătoarea în demisie Tamara Chișica-Doneva, avocatul Iurie Alexa și Jurnalista Mihaela Dicusar, care a plecat de la TV8, acuzând intimidări din partea lui Veaceslav Platon, se regăsesc în lista de donatori ai Nataliei Morari, potrivit raportului privind finanțarea activității grupului de inițiativă depus recent la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Sponsorizare online

Fiind întrebată din ce resurse își finanțează publicitatea online, în contextul în care pagina pe care o gestionează Natalia Morari pe Facebook – Morari.live – a investit peste 60 de mii de dolari în sponsorizarea „materialelor jurnalistice” pe care le produce, aceasta a afirmat că cifra este eronată. „Un fals pe care îl răspândesc și alții”.

Aceasta a încercat să explice „cum funcționează publicitatea pe Facebook”. Totuși, Natalia Morari admite că alocă „câteva mii de euro lunar” pentru sponsorizare online, iar de când a făcut anunțul că va candida „un pic mai mult”.

„Cabinetul nostru de publicitate îl poate vedea oricine pentru că noi suntem pagină publică. Oricine care administrează publicități știe cum asta funcționează. Tu mai întâi scrii că pui publicitate, de exemplu, în sumă de 100 de euro sau 300 de euro, așa încât publicitatea să ia turații mai rapid. După care o oprești la 69 de euro sau la 29 de euro. Deci o oprești la suma pe care o dorești. Numai că, Facebook întotdeauna afișează, pentru cei care intră în cabinet din exterior, nu pentru noi, suma inițială pe care noi am băgat-o în publicitate”, argumentează candidata.

Totodată, Natalia Morari își sponsorizează produsele mediatice și pe alte platforme, cum este YouTube și Instagram. Costurile pentru acestea rămân necunoscute.

„Acum, de exemplu, eu cheltui inclusiv bani personali. Ca să am această publicitate, eu am vândut bitcoin. Aveam eu un bitcoin, cine va asculta și cine pricepe la asta, eu am reușit să investesc în bitcoin vânzând apartamentul în 2021, și în 2022 eu am investit banii care au mai rămas în bitcoin când el costa 16 sau 18 mii de dolari. Apoi el a crescut la 70 de mii, vă dați seama, am câștigat ceva”, a relatat Natalia Morari.

„Eu pot să câștig bani”

Natalia Morari a anunțat în septembrie 2021 că „se retrage pentru o perioadă” din Consiliul de administrare al postului TV8 și suspendă emisiunea politică pe care o realiza, după ce a anunțat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din R. Moldova. Aceasta nu a mai revenit la TV8, dar a moderat o emisiune la N4, lansând și un canal de YouTube unde publică mai multe produse mediatice pe care le produce compania sa – S.R.L. Media Sapiens.  Conform datelor deschise, firma a înregistrat pierderi de circa 500 de mii de lei în anul 2022.

În cadrul interviului, Natalia Morari mai declarat că „există cheltuieli pentru campanie și cheltuieli pentru viața personală”. În raportul privind finanțarea activității grupului de inițiativă care colectează semnături în susținerea Nataliei Morari, aferent celei de-a treia săptămâni, candidata indică 70 de mii de lei pentru publicitate online. Totuși, cu doar o săptămână înainte, în raportul aferent celei de-a doua săptămâni de activitate, candidata indică 0 lei pentru reclamă online.

„Bineînțeles că eu am pornit în această campanie nu cu 10 mii de lei. (…) Eu întotdeauna am avut capacitatea de a găsi bani, deci eu întotdeauna am fost una dintre cei mai bine plătiți jurnaliști în R. Moldova. Eu pot să câștig bani, eu și astăzi câștig bani din compania mea”, a declarat fosta jurnalistă.

Într-un interviu de acum cinci luni, aceasta a relatat că are și un salariu în cadrul companiei sale, „un salariu foarte bun pentru R. Moldova”.