Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Bruxelles: Premierul Dorin Recean, însoțit…

Bruxelles: Premierul Dorin Recean, însoțit de patru miniștri, va semna parteneriatul de securitate cu UE

Delegația R. Moldova la Bruxelles. Sursă: X/ Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean, însoțit de patru miniștri la Bruxelles, va semna marți, 21 mai, parteneriatul de securitate cu Uniunea Europeană, relatează Europa Liberă Moldova, care anunță că a consultat o ciornă a documentului. Conform sursei citate, Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură europeană de reacție față de crize din vecinătate, numită „Rapid Deployment Capacity”, dar și la exerciții militare ale UE.

Alte domenii de cooperare menționate sunt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice, ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.

Este punctată, de asemenea, posibilitatea ca Moldova să participe la proiectele UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri în calitate de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.

UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament, subliniază Europa Liberă.

În ciorna acordului ce urmează să fie semnat astăzi, se menționează că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (care identifica Rusia drept principala amenințare externă), menționează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării și cooperarea extinsă cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”.

Anterior, Financial Times a dezvăluit despre faptul că R. Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au confirmat, spunând că actul „reprezintă un aranjament politic”.