Blocul „Împreună” cere Guvernului să modifice mecanismul de atribuire a gradului de vulnerabilitate și un regulament de compensare pentru agenții economici
Conducerea Blocului „Împreună” a susținut o conferință de presă marți, 10 decembrie, solicitând Guvernului să elaboreze „în regim de urgență” un regulament de compensare și pentru agenții economici care folosesc la producere gazele naturale, dar și să de revizuiască regulamentele de atribuire a gradului de vulnerabilitate și a cuantumului compensației.
În conferința de presă, reprezentanții blocului politic s-au adresat ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, solicitând modificarea mecanismului de de atribuire a gradului de vulnerabilitate, astfel încât „să țină cont de cheltuielile reale al familiilor și calculele vor fi greșite în raport cu cetățenii”.
Aceștia au formulat o serie de modificări:
- Să fie exclusă din formula de calcul a veniturilor indemnizația unică la naștere. Deși în art.11 al regulamentului se menționează că indemnizația unică la naștere nu se calculează la venituri, în formula de calcul a veniturilor de la art. 28.1, este inclusă și această indemnizație (divizată la 6).
- Să fie incluse în formula de calcul a cheltuielior creditele. La moment, regulamentul prevede că Ministerul va solicita istoriile de credit ale persoanelor care au depus cereri de compensare însă, în formula de calcul a cheltuielilor familiei aceste date nu sunt incluse.
- Includerea în formula de calcul a cheltuielilor pentru chirie (dacă contractul de locațiune este înregistrat oficial la ASP).
- Includerea în formula de calcul a cheltuielilor contractele de studii.
„În redacția actuală, aceste compensații în majoritatea cazurilor nu vor ajunge nici pentru acoperirea majorării la tarif”, menționează liderii blocului.
Ștefan Gligor, Dinu Plîngău și Alexandru Bujorean consideră că majorarea tarifului la gaz „se va răsfrânge asupra prețului la produse și va afecta capacitatea de cumpărare a cetățenilor”. În acest sens, Blocul „Împreună” îndeamnă Guvernul să elaboreze un regulament de compensare și pentru agenții economici care folosesc la producere gazele naturale.
„Dacă nu se va elabora acest regulament, atunci majorările salariale și indexarea pensiilor prezentate cu mare fast de guvernare, vor fi praf în ochi”, punctează conducerea blocului politic.
Liderii blocului au declarat că sunt dispuși să elaboreze regulamentul cu modificările de rigoare „dacă Guvernul nu are capacitatea de a elabora rapid acest mecanism”.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a susținut și el o conferință de presă cu tema „Programul de compensații pentru sezonul rece 2024-2025” marți, 10 decembrie. Potrivit lui Alexei Buzu, 634 de mii de gospodării vor primi compensații pentru luna noiembrie, începând cu ziua de miercuri, 11 decembrie.
Începând cu 1 decembrie 2024, consumatorii casnici vor achita 15,50 lei (fără TVA), adică cu aproximativ 3,3 lei mai mult, pentru un metru cub de gaze.