Binefacere pentru partide: Cine sponsorizează politica?
Partidele politice din R. Moldova şi-au declarat donatorii şi veniturile pentru prima jumătate a anului 2016. În timp ce unele au raportat venituri de milioane, din donaţii şi cotizaţii de partid, cum ar fi Partidul Democrat, care a înregistrat un buget de peste 15 mln de lei, altele susţin că nu au acumulat niciun leu, precum Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”. Rapoartele au fost făcute publice de Comisia Electorală Centrală. Şapte partide au obţinut venituri şi au cheltuit circa 21 de milioane de lei, iar 70% din această sumă i-a revenit PDM-ului, aflat la guvernare.
Partidul Democrat din Moldova (PDM) a indicat cele mai mari venituri, de 15 827 482 de lei. Din această sumă, doar circa 750 de mii de lei constituie cotizaţiile de partid, ceilalţi bani sunt investiţi de 990 de donatori, printre ei însă nu se află numele deputaţilor sau miniştrilor democraţi, nici cel al preşedintelui PD, Marian Lupu, sau al prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Datele personale despre donatori sunt ascunse. Cel mai generos sponsor al partidului este Vladimir Maiduc, fostul şef al Direcţiei Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI. Acesta a investit 500 000 de lei. Maiduc a declarat presei că nu este prima dată când face donaţii pentru PDM, deoarece susţine acest partid. Donaţii solide sunt făcute şi de alte şapte persoane, fără un nume cunoscut în spaţiul public, care oferă câte 75 000 de lei: Dumitru Munteanu, Alin Cortan, Gheorghe Cliliuta, Ecaterina Flodoraş, Lidia Nastas, Georgeta Glavan şi Vladimir Croitor.
PSRM declară venituri de peste 3,2 milioane de lei din ianuarie până în iunie. Sumă, evident, redusă, comparativ cu veniturile de peste 27 de milioane de lei din 2015. Membrii de partid au plătit, sub formă de cotizaţii, 3,182 de milioane de lei. La capitolul donaţii, PSRM numără 21 de persoane, fiecare oferind câte 5 mii de lei. Printre ei se numără liderul partidului, Igor Dodon, deputaţii Vlad Bătrâncea, Marina Radvan, Vasile Bolea şi Ala Dolinţa. Donatori au fost deputaţii socialişti, care au contribuit cu câte 5000 de lei. Sumele au fost cheltuite pentru întreţinerea sediilor (1,057 milioane de lei) şi pentru presă şi materiale promoţionale (1,7 milioane de lei).
Cel mai generos sponsor al Partidului Liberal (PL) se declară liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu. El a investit 201 100 de lei. Alţi peste 126 de mii de lei fiind donaţi de cinci membri, printre care, deputaţii Iurie Dârda şi Valerian Bejan, dar şi consilierul municipal Ion Ciobanu, nu şi de Dorin Chirtoacă, care este prim-vicepreşedinte PL. În acelaşi timp, raportul financiar arată că PL nu a acumulat bani din cotizaţiile de partid.
Veniturile Partidului Comunist s-au redus substanţial, de la 9 mln de lei în 2015, la puţin peste 862 de mii de lei. Mare parte a donaţiilor (647 900 de lei) sunt făcute de membrii partidului, totuşi, 125 550 de lei sunt investiți de persoane din afara PCRM. În bugetul partidului au intrat 100 de mii de lei din buzunarul fiului liderului comunist, Oleg Voronin. Din cotizaţii, comuniştii au acumulat peste 84 de mii de lei. Destinaţia celor mai mulţi bani, la fel ca în cazul altor partide, a fost pentru întreţinerea sediilor şi cheltuieli de personal.
Nici Renato Usatîi, liderul „Partidul Nostru”, nu se regăseşte printre donatorii partidului său. În raportul prezentat la CEC figurează un singur sponsor, care a oferit 400 mii de lei. Este vorba despre Igor Pohilă, jurist, care a candidat la alegerile locale din 2015, fiind al 8-lea pe listtă, la funcţia de consilier în CMC. Din cotizaţii, PN a acumulat circa 1,4 milioane de lei.
PLDM a raportat venituri de 553 100 de lei, suma fiind constituită din donaţii.
Venituri modeste a raportat Partidul Popular European din Moldova – 51 130 de lei, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate – 2 864 de lei, acumulaţi din donaţiile făcute de lidera PAS, Maia Sandu, şi de fostul viceministru al Educaţiei, Igor Grosu.
Platforma Demnitate şi Adevăr a declarat că nu a acumulat niciun leu, cheltuind doar 524 de lei pe care-i avea în buget din 2015. Celelalte partide au indicat venituri nesemnificative.
Doar 19 din cele 45 de partide politice înregistrate la Ministerul Justiţiei au prezentat raportul privind gestiunea financiară a partidului pentru prima jumătate a anului 2016. Rapoartele financiare urmează a fi verificate şi analizate de CEC. Partidele care nu au prezentat rapoartele financiare riscă o amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale.