Bătrîncea: Socialiștii vor merge mâine la consultările de la Președinție
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va merge mâine la consultările de la Președinție. Despre aceasta a declarat în această seară vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
„Vom discuta cu colegii mâine. Dar cel mai probabil socialiștii vor merge mâine la consultările de la Președinție.
(…)Referitor la situația de astăzi din Parlament, dacă s-a vrut învestirea Guvernului Grosu, colegii din PAS trebuiau să discute cu noi. Însă, nu s-a discutat cu noi, nu s-a solicitat susținerea politică. Nu s-a avut o dorință sinceră de a fi votat un guvern condus de Grosu. Pentru noi această acțiune a fost o mimare”, a declarat Bătrîncea.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Discuțiile vor avea loc mâine la Președinție.
Consultărie vor avea loc în ordinea care urmează:
- 13:00 – Partidul „Șor”;
- 13:30 – „Pro Moldova”;
- 14:00 – Partidul Democrat din Moldova;
- 14:30 – Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”;
- 15:00 – Partidul Acțiune și Solidaritate;
- 15:30 – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului. Într-o decizie a Curții Constituționale (CC) din 19 ianuarie 2016, Înalta Curtea a menționat că lipsa de cvorum la învestirea Guvernului, pentru a declara ședința deliberativă, este considerată tentativă eșuată.
CC a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.
Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
La 24 decembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul. La propunerea președintei Sandu, premier interimar a fost desemnat ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.