Banca Naţională a aprobat tranzacţia BEM
Ieri, noul Consiliu al Băncii de Economii a R.Moldova (BEM) a aprobat candidatura lui Ilan Şor la funcţia de preşedinte al acestei instituţii. Votul a fost unaninm. Tot în aceste zile, un pachet în valoare de circa o pătrime din acţiunile BEM a fost vândut unei structuri financiare controlată de Guvernul Federaţiei Ruse. Atât tranzacţia cu banca rusă, cât şi alegerea noului preşedinte au fost aprobate de către Banca Naţională a R.Moldova (BNM).
ZdG a scris, în august 2013, că firma „Constanta” de la Moscova, care intrase pe atunci în posesia unui pachet decisiv de acţiuni la BEM, a fost fondată de compania off-shore „Daniell Invest”, cu sediul în oraşul britanic Birmingham. La 23 august 2013, directoare a acestei firme devenise Iana Mihailovna Gaidaiciuk, tot ea directoare a firmei „Constanta” de la Moscova. Peste alte 6 zile, firma „Sisteme Informationale Integrate”, deţinută de „Constanta”, a procurat un pachet majoritar de acţiuni de la BEM. De notat că atât „Daniell Invest”, cât şi „Constanta” aveau capitaluri statutare foarte modeste, de doar câteva mii de lei.
În martie 2013, au apărut zvonuri potrivit cărora o structură financiară a Băncii de Stat a Rusiei „Vneşekonombank”, ar intenţiona procurarea a circa o pătrime din acţiunile BEM. Ziarul Kommersant Moldova a citat atunci surse anonime din cadrul BNM, care ar fi explicat că Banca de Stat a Rusiei solicitase permisiunea de a procura o parte a BEM.
La finele lunii aprilie 2014, această tranzacţie a şi avut loc. Astfel, o structură a Băncii de Stat a Federaţiei Ruse, „Vneşekonombank”, a procurat circa 25% din acţiunile BEM. Tranzacţia a fost aprobată de BNM. Amintim aici că preşedinte al Consiliului de Observatori al Băncii ruseşti e chiar premierul rus, Dmitri Medvedev. Această bancă mai deţine 5% din acţiuni la „InterRaoEAS”, concernul care a preluat anterior controlul asupra Centralei de la Cuciurgan. La „InterRaoEAS” a activat anteror şi ex-directorul SIS, Valeriu Pasat.
Printre acţionarii BEM se mai numără şi alte companii ruseşti, cum ar fi „Firma juridică a sistemului energetic unic”, despre care presa a scris că ar aparţine, prin firme ofshore, lui Vladimir Plahotniuc, Compania „Dimitrovskaza Energeticeskaya”, dar şi compania Carmondean Development, din Marea Britanie, situată pe o adresă similară cu Victoria Invest Limited. Firma Intercontinent din Moldova deţine 9% din acţiuni. Directorul acesteia mai are trei firme în Moldova. Garant-Grup deţine 5% din acţiuni.
Potrivit unui comunicat oficial de presă, milionarul Ilan Şor a fost ales membru al Consiliului de Administraţie la BEM, în urma votului exprimat în Adunarea Generală a Acţionarilor, desfăşurată pe 29 aprilie. Shor este reprezentantul companiei ruseşti VEB Capital (ВЭБ Капитал), subsidiară a VneşeconomBank, care la sfârşitul săptămânii trecute a cumpărat 25% din acţiunile BEM. Ivan Ursu a fost desemnat vicepreşedinte al Consiliului Băncii, iar Constantin Paladi – vicepreşedinte al BEM, cu aprobarea ulterioară de către BNM. În Consiliul BEM a mai fost ales şi Budza Stanislav, juristul Bursei de Valori. Cei doi au fost înaintaţi de grupul de acţionari Wall Trend Limited, Tintel Project LTD – companii off-shore din Marea Britanie, Calteco Prim, un SRL creat în iunie 2013 de un ofshore englez, Vladox Group SRL. Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, şi Elena Matveeva, reprezentanta Ministerului Finanţelor, fac parte din acelaşi consiliu.
Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al BEM au fost aleşi pe o perioadă de 4 ani. Potrivit informaţiilor băncii, persoanele juridice deţin 64,2% din acţiunile băncii, iar persoanele fizice 2,30%.