Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aventurile lui Dodon și Șor…

Aventurile lui Dodon și Șor la Sankt Petersburg. Cu ce s-au lăudat politicienii pe rețelele sociale și cine a stat mai aproape de Putin

Oligarhul fugar Ilan Șor, lider al Blocului Politic „Victorie”, și fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, au participat în Rusia, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat în perioada 5-8 iunie 2024.

Ambii au fost însoțiți de delegații și au publicat pe rețelele sociale fotografii, înregistrări video și declarații de la forum, în care pledat pentru apropierea R. Moldova de Federația Rusă, țară agresoare, care a pornit un război asupra Ucrainei.

Nici Ilan Șor, nici Igor Dodon nu au publicat fotografii cu președintele rus, Vladimir Putin, dar ambii au reușit să se apropie, într-o oarecare măsură de liderul de la Kremlin. Cel mai aproape a fost Ilan Șor, care a asistat în sală, la discursul ținut de Putin în cadrul forumului.

Ilan Șor (în colțul din stânga, sus), în public, la discursul lui Putin. Foto: FB/Blocul Politic „Victorie”  

Igor Dodon s-a fotografiat doar cu fotografia lui Vladimir Putin, la o întâlnire cu guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexandr Beglov.

Igor Dodon și delegația sa, alături de guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexandr Beglov, sub portretul lui Putin. Foto: FB/ Dodon Igor

Alături de Ilan Șor la Sankt Petersburg au mai fost deputații Marina Tauber, Vasile Bolea, Denis Ulanov, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Alexandr Suhodolski și Irina Lozovan, precum și bașcana regiunii găgăuzii, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

Ilan Șor și deputații din Parlament pe care îi controlează. Foto: FB/ FB/Blocul Politic „Victorie”  

Atât Ilan Șor, cât și Igor Dodon au criticat parcursul european al R. Moldova și au repetat narative ale propagandei ruse.

Igor Dodon a declarat pentru presa rusă că actuala guvernare de la Chișinău ar duce R. Moldova „după scenariul ucrainean. Vedem militarizare, vedem exerciții comune cu NATO pe teritoriul R. Moldova, vedem că sunt chemați rezerviștii. Asta ne îngrijorează foarte mult”.

Iar Ilan Șor a spus că UE ar avea nevoie de R. Moldova în calitate de „poligon de încercări și de brațe de muncă gratuite pentru război”, precum și pentru „a trimite la noi migranți”.

Echipa lui Șor s-a întâlnit la forumul de la Sankt Petersburg cu Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul Afacerilor Externe rus, cunoscută pentru atacurile constante asupra parcursului european al R. Moldova, precum și cu mai mulți propagandiști ruși, între care Margarita Simonean și Alexandr Dughin.

Iar Igor Dodon s-a întâlnit cu președintele băncii rusești Sberbank, Gherman Gref, cu guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Gleb Nikitin, cu vicepreședintele Dumei de Stat din partea partidului „Spravedlivaya Rossia – Za pravdu”, Alexandr Babakov.