Autoritățile renunță la un proiect de lege criticat. Ministrul de Externe: „Va trebui să regândim soluțiile pentru sprijinirea copiilor de diplomați”
Proiectul de modificare a legii serviciului diplomatic, criticat de mai multe partide parlamentare și extraparlamentare după ce a fost votat în prima lectură, ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi a Parlamentului, a anunțat șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi. Acesta a spus că reacțiile publice ar fi „de înțeles”.
Mai exact, este vorba despre o inițiativă legislativă care prevedea, printre altele, o restituire lunară a până la 700 de euro, iar în urma avizului Guvernului – până la 500 de euro, pentru studiile copiilor diplomaților moldoveni care se mut cu părinții în alte țări.
„În urma reacției virulente, inițiativa ce prevede indemnizațiile lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților va trebui să fie suspendată și să se caute alte soluții”. Declarația a fost făcut marți, 23 iulie, de ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni.
„Cu regret, constatăm o reacție virulentă, și pe undeva este de înțeles într-un stat cum este R. Moldova, unde veniturile cetățenilor sunt încă destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg, sau poate cei care au criticat nu înțeleg sau se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursii în țările de reședință. Merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri (….). Având în vedere că suntem într-un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor. Pe undeva împărtășim această nemulțumire”, a spus Popșoi.
Potrivit ministrului, proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi, pentru „a se vedea ce alte soluții se pot găsi pentru a rezolva problema”.
„Din păcate unii au încercat să prezinte în spațiul public precum că ar exista o anumită discriminare și e păcat când unii aleargă după voturi pe seama copiilor încercând să divizeze societatea după principiul „să moară capra vecinului”. Cei care până nu demult se uitau în gura refugiaților și le numărau bănuții pe care îi primeau de la organizațiile internaționale, acum s-au năpustit asupra copiilor diplomaților. Haideți să vedem care este problema în sine și ce a încercat să rezolve această lege înregistrată în Parlament de un grup de deputați, printre care mă aflam și eu anul trecut, al propunerea Ministerului de Externe. Și trebuie să spun că în octombrie anul trecut nu aveam cum să știu că urmează peste câteva luni să ajuns în funcția de ministru.
Acea lege dorea să rezolve o problemă, care afectează majoritatea diplomaților noștri, în special care merg în misiune cu copii lor în țările unde limba oficială nu este una de circulație internațională”, a mai transmis ministrul Afacerilor Externe.
Ziarul de Gardă a relatat anterior că modificările legislative cu privire la serviciul diplomatic, aprobate în prima lectură de către Parlament joi, 18 iulie, au fost criticate de reprezentanții mai multor partide. Aceștia „au condamnat decizia Parlamentului de a acorda lunar indemnizații de 700 de euro copiilor de diplomați” și au vorbit despre „coruperea angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale”.
De cealaltă parte, una dintre autoarea inițiativei legislative, deputata Doina Gherman, a subliniat că prin proiectul votat a fost propusă, de fapt, micșorarea sumei restituite până la 500 de euro și excluderea vârstei de 23 de ani, prevăzută în prima redacție a proiectului de lege. Dacă proiectul ar fi fost votat și în a doua lectură, copiii diplomaților ar fi urmat să beneficieze de indemnizații de până la 500 de euro lunar, nu 700, cum s-a vehiculat în spațiul public, iar măsura ar fi urmat să fie aplicată din 1 ianuarie 2025.
Luni, 22 iulie, într-un răspuns pentru ZdG, Ministerul Afacerile Externe (MAE) a comunicat că modificarea ar veni să combată „exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic”.
„În scopul diminuării poverii bugetare”, Guvernul a propus ca articolul să fie expus în redacția următoare: „Membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii care urmează în străinătate studii preşcolare, primare, secundare generale sau profesionale, precum și medii de specialitate, beneficiază de restituirea până la 500 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învăţământ, în baza documentelor confirmative, în condițiile stabilite de Guvern”, a indicat Executivul în avizul aprobat.
Alineatul care a stârnit nemulțumirea partidelor de opoziție prevedea că „membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preşcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învăţământ de zi), beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condiţiile stabilite de Guvern”.