Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   AUDIO/ Victoria Furtună ar fi…

AUDIO Victoria Furtună ar fi una dintre candidații susținuți de Șor la prezidențiale. Fosta procuroră anticorupție: „De când susținerea unui candidat a devenit infracțiune?”

Colaj ZdG

Membrii blocului „Victorie” anunțat la Moscova, format din mai multe partide afiliate ex-deputatului fugar Ilan Șor, ar fi îndemnați să o voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie pe fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună, scrie portalul Deschide, care ar fi primit o înregistrare audio de la unii membri ai partidului „Șansă”.

UPDATE 22:20 Furtună a venit cu o reacție la „acuzațiile lansate în spațiul public de diferiți agenți ai guvernării”. Aceasta nu neagă informațiile apărute în spațiul public, dar se întreabă „de când susținerea unui candidat a devenit infracțiune?”.

„Eu am să mulțumesc în continuare tuturor susținătorilor indiferent de divizarea creată (…).

Un lucru este cert, că pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii, să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a scris Furtună pe rețelele de socializare.

Știrea inițială:

Conform Deschide, în înregistrare se aude vocea liderei organizației teritoriale „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, care se adresează președinților organizațiilor primare și altor activiști. Mai exact, Crudu anunță că a primit indicații „de sus”, făcând trimitere la Ilan Șor, pentru a aduce la cunoștință tuturor activiștilor și simpatizanților a faptului că în actualul scrutin prezidențial ei trebuie să o voteze pe Victoria Furtună.

Totodată, ea roagă colegii din blocul „Victoria” să promoveze discret printre simpatizanți candidatura lui Furtună, dar și anunță că în cazul în care aceasta va fi exclusă din cursă, gruparea „ȘOR” are și alți candidați de rezervă.

Contactată de reporterii Deschide, Cristina Crudu a negat informația că ar fi îndemnat locuitorii să o voteze pe Victoria Furtună.

Victoria Furtună nu a răspuns la apelurile ZdG pentru un comentariu și nici nu a venit cu vreo reacție pe rețelele de socializare.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că Poliția cunoaște care sunt candidații susținuți de Federația Rusă, prin organizația criminală Șor, dar a spus că nu poate da nume, deocamdată.

ZdG a scris mai devreme că mai multe persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțate în ajunul alegerilor ce candidat să voteze pentru funcția de președinte, dar și să voteze cu opțiunea „Nu” la referendum, au ajuns în vizorul Poliției.

Joi, 3 octombrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) în comun cu Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Victoria Furtună a activat, până în 2008, în cadrul procuraturii sectorului Botanica din Chișinău. În 2016, la scurt timp după venirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție (PA), Furtună devine acuzatoare de stat în cadrul PA. Fosta acuzatoare de stat a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, când s-a ocupat de gestionarea dosarului penal pe numele lui Iurie Chirinciuc, pe atunci, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar, ulterior, şi de dosarul penal al lui Dorin Chirtoacă, fostul primar al municipiului Chişinău.

Ziarul de Gardă a scris anterior că dosarele de rezonanţă gestionate de Victoria Furtună au mers, cot la cot, cu prosperitatea în familia acuzatoarei de stat. În anul 2017, procurora şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. Tot în 2017, aceasta, împreună cu soţul, au obţinut dreptul de abitaţie într-o casă de locuit din mun. Chişinău.

În martie 2024, Furtună a demisionat cu scandal de la PA, acuzând presiuni din partea unor instituții publice. Atunci, ea a declarat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Aparatul Președintelui ar fi lucrat în tandem și ar fi folosit informațiile denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

La scurt timp după aceasta, în aprilie 2024, Victoria Furtună a înființat asociația „Vox Populi, Vox Dei”, prin care și-a propus „să monitorizeze și să scoată la iveală cazurile mari de corupție”. În mai multe localități din țară, inclusiv în capitală, au fost instalate bannere care promovează inițiativa Victoriei Furtună.

Mai multe informații despre candidată citiți aici:

Victoria Furtună – Ziarul de Gardă (zdg.md)