Atacul de la aeroport | Cum răspunde șeful Poliției de Frontieră la solicitarea de a-și da demisia și ce spune despre lipsa de cadre la Poliția de Frontieră de la aeroport. O treime din funcții – vacante
Poliția de Frontieră are 112 funcții publice vacante, dintr-un total de 305 funcții prevăzute în efectivul-limită de la Aeroportul Internațional Chișinău. Datele au fost oferite de Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, la solicitarea Ziarului de Gardă, după tragicul incident de la aeroport, unde, la 30 iunie, Rustam Ashurov, un cetățean al Tadjikistanului, i-a împușcat pe Serghei Muntean, polițist de frontieră și pe Igor Ciofu, agent din securitatea aeroportului. În ceea ce privește demisia lui, solicitată de unii politicieni din opoziție, Rosian Vasiloi spune că nu va face declarații până la încheierea anchetei inițiate de Procuratura Generală.
Am dorit să aflăm dacă există lipsă de personal în rândurile polițiștilor de frontieră de la aeroport, în contextul în care un fost polițist de frontieră a denunțat la ZdG această situație, care ar crea și o altă problemă – ture lungi, cu pauze insuficiente, ce crează surmenaj în rândul polițiștilor.
112 funcții publice cu statut special – vacante
„Conform statului de organizare, efectivul-limită al Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău (SPF AIC) constituie 305 unități de personal, inclusiv 114 funcții de ofițeri, 190 funcții de subofițeri și o funcție de deservire tehnică. La data de 30 iunie 2023, în cadrul SPF AIC erau 112 funcții publice cu statut special vacante (permanente). (…)
Durata schimbului este de 12 ore, inclusiv pauză de masă (cel puțin o oră), care se include în timpul de muncă (asimilată orelor de serviciu și achitată). Pauza între schimburi, de regulă, 48 ore. În cazul instituirii regimului intensiv/alarmă durata între schimburi constituie 24 ore”, a răspuns Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, fără a oferi mai multe explicații referitoare la motivele pentru care există această lacună de personal la aeroport.
Deficitul de personal – completat prin detașarea angajaților din alte subdiviziuni
El a adăugat că de când a început războiul în Ucraina, deficitul de personal de la aeroport a fost acoperit prin detașarea unor angajați de la alte subdiviziuni.
„Menționăm că începând cu data de 24 februarie 2022 și până în prezent, SPF AIC activează în regim pe „ALARMĂ”, conform căruia, în urma analizei de risc, s-a stabilit necesitatea delegării angajaților Poliției de Frontieră din alte subdiviziuni teritoriale ale IGPF. Astfel, pentru asigurarea activității eficiente, deficitul de personal a fost suplinit prin metoda de detașare/deplasare în interes de serviciu a personalului din alte subdiviziuni de frontieră. În acest sens, în cadrul SPF AIC au fost delegați pe diferite perioade (de la 15 până la 60 zile) peste 300 de angajați. (…)
În aceeași ordine de idei, în anul 2019, între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General de Carabinieri a fost încheiat un Acord de cooperare. În baza acestui Acord angajații IGC sunt antrenați, la necesitate, în acțiunile de menținere a ordinii publice în cadrul subdiviziunilor de frontieră, inclusiv SPF AIC.
În context, în perioada august 2022-iunie 2023, prin detașarea echipelor canine din cadrul IGC specializate pe detectarea de exploziv, a fost acordat suport la asigurarea în comun a măsurilor de securitate a pasagerilor/cetățenilor și realizarea măsurilor de profilaxie în incinta Aeroportului. În condițiile actuale ale mediului de securitate regional, a fost constatat riscul sporit al traficului de substanțe explozive prin Aeroportul Internațional Chișinău, astfel că în perioada anului 2022 au fost înregistrate 43 alerte false despre amplasarea de obiecte explozive în cadrul Aeroportului, respectiv, în perioada anului 2023 au fost înregistrate 12 alerte false”, potrivit răspunsului primit de la Rosian Vasiloi.
Menționăm că Serghei Muntean și Igor Ciofu, conform informațiilor din declarațiile de avere depuse de către aceștia, aveau salarii lunare similare, de circa 12,5 mii de lei/brut.
„Nu vom face declarații până nu avem rezultatele documentării penale gestionate de către Procuratura Generală”
Totodată, în răspunsul său pentru ZdG, Rosian Vasiloi nu a dorit să comenteze acuzațiile unor politicieni din opoziție care i-au cerut demisia.
„Ce vizează incidentul din Aeroportul Internațional Chișinău, care s-a soldat cu decesul a doi colegi, Poliția de Frontieră și în particular eu, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, nu vom face declarații până nu avem rezultatele documentării penale gestionate de către Procuratura Generală. Nu voi avea reacții și la declarațiile politice ale unor persoane care se folosesc de situația din 30 iunie curent în scopuri politice.
La această etapă, amintesc că până în 24 februarie structura organizatorică a Poliției de Frontieră a fost făcută pentru funcționarea pe timp de pace. Analiza de după 24 februarie a permis modificarea structurii astfel ca să putem face față situației cu război la frontiera de stat, fiind aprobată o nouă structură. În acest sens, au fost formați instructori în pregătire specială și la ziua de azi, pe toată frontiera avem pregătiți mai mulți polițiști de frontieră”, a dat asigurări Rosian Vasiloi.
Cursuri de pregătire antiteroristă
Șeful Poliției de Frontieră a mai anunțat că după incidentul din 30 iunie vor fi organizate cursuri de pregătire antiteroristă pentru polițiștii de frontieră. „Primul curs se desfășoară în săptămâna curentă și vă asigur că ofițerii implicați în curs vor fi dotați cu echipamente și armament modern.
Totodată, am dispus inițierea anchetei de serviciu care a fost comasată cu procedura inițiată de subdiviziunea specializată a MAI. Suntem implicați plenar în controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, inițiate de MAI. Acordăm tot sprijinul necesar în cadrul urmăririi penale inițiate de Procuratura Generală.
Au fost dispuse măsuri per sistem de accelerare a perfecționării pregătirii militare a cadrelor proprii și a dotării acestora cu echipament modern care să facă față amenințărilor teroriste. În toate aceste activități beneficiem de sprijinul partenerilor noștri din FRONTEX, SUA, România, Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania”, a precizat Rosian Vasiloi.