Astăzi se va anunța o nouă coaliție
Astăzi, 11 ianuarie, urmează să se formeze o nouă coaliție, care va desemna candidatul la funcția de prim-ministru. Potrivit unor surse din Parlament, mai mulți deputați PLDM ar urma să anunțe că părăsesc partidul.
Un anunț oficial în acest sens ar urma să fie făcut în următoarele ore.
Amintim că, tot astăzi, expiră termenul propus de Marian Lupu, liderul Partidului Democrat pentru definitivarea negocierilor în vederea formării unei coaliții majoritare în Parlament și desemnării unui candidat la funcția de premier. Marți, 12 ianuarie, expiră și ultimatumul lui Nicolae Timofti, care le-a acordat termen de o săptămâna partidelor să vină cu un nou candidat, după ce deputații nu l-au agreat pe Ion Sturza.
Menționăm că la 4 ianuarie 2016 Parlamentul nu a avut cvorum pentru a discuta programul de guvernare propus de Ion Sturza, candidatul la funcția de premier desemnat de Nicolae Timofti.
„Ne angajăm într-un proces de negocieri privind formarea acestei majorități și prezentarea rezultatelor șefului statului până luni, 11 ianuarie. În caz că reușim, acest rezultat va fi prezentat șefului statului cu solicitarea de a desemna candidatul majorității. Dacă nu reușim, la fel vom prezenta acest rezultat șefului statului”, declara Marian Lupu, pe 4 ianuarie.
Precizăm că, Nicolae Timofti, președintele R. Moldova a purtat marți, 5 ianuarie, consultări în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.La discuții au participat lideri ai Partidului Liberal-Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal, precum și exponenți ai celor două grupuri parlamentare de deputați neafiliați, Popular European și Social-Democrat.
În cadrul consultărilor nu a fost propus niciun candidat la funcția de prim-ministru, partidele parlamentare cerând șefului statului timp suplimentar pentru crearea unei coaliții politice și identificarea unui candidat comun pentru această funcție. Președintele Timofti le-a solicitat partidelor ca în procesul de creare a unei coaliții parlamentare să țină cont de opțiunea majoritar proeuropeană a cetățenilor R. Moldova, potențialii candidați la funcția de prim-ministru să fie selectați așa încât ei să întrunească criteriile de integritate și asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupție. Șeful statului le-a acordat parlamentarilor în acest scop un termen de o săptămână, răstimp în care consultările ar urma să fie reluate. Marți, 12 ianuarie, expiră acest termen.
De menționat că Parlamentul, conform legii, trebuie să voteze un premier pâna la data de 29 ianuarie 2016. În caz contrar, Legislativul urmează a fi dizolvat, iar în țară, organizate alegeri parlamentare anticipate.