Aspectele discutate la ședința CSS privind Aeroportul Chișinău
Membrii Consiliului Superior de Securitate (CSS), convocați în ședință astăzi, 23 august, au discutat despre situația de la Aeroportul Chișinău, care a ajuns în gestiunea altei companii.
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat că au fost discutate trei aspecte:
- acordul a fost semnat în toamna anului 2013, dreptul de gestiune fiind cedat unui investitor privat pentru o perioadă de 49 de ani, pentru ca să vină cu investiții de 244 de milioane de euro. Potrivit CSS, există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. „Eu vă dau doar un exemplu: în acordul de concesiune a fost indicat că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro; doar anul trecut numărul de pasageri a fost de 2,8 milioane, investitorul acumulând peste 24 de milioane de euro. Înmulțiți suma la 49 de ani și veți ajunge la suma de aproape 1 miliard de euro. Statul îi cedează tot pentru ca să atragă investiții de 244 de milioane de euro, dar îi dă dreptul să ia de pe contul cetățenilor 1 miliard de euro, în afară de alte taxe. Unde-i interesul statului?”, a precizat Dodon.
- a fost sau nu cedat dreptul de concesiune unei altei companii? „Nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest”, a „declarat „cu toată responsabilitatea” șeful statului. „Mai mult decât atât, este blocată posibilitatea de a ceda cotele în capitalul la Avia Invest”, a adăugat acesta.
- ce facem mai departe? Contractul trebuie să fie reziliat, conform membrilor CSS.
La 19 august, compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.
Astăzi, 23 august, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a anunțat că un raport complet asupra concesionării Aeroportului va fi prezentat în septembrie și va fi însoțit de concluzii și recomandări cu privire la anularea sau rezilierea acestui contract, dacă vor exista toate datele necesare acestei acțiuni.
La 12 august, deputații din cadrul Comisiei au depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție, prin care au solicitat analizarea acțiunilor unor funcționari și alte persoane pe marginea concesiunii Aeroportului Chișinău. Totodată, deputații au solicitat organelor de drept să ia măsuri de asigurare pentru ca acest contract de concesionare să nu migreze de la o companie la alta.