UPDATE Ce spune Biroul politici de reintegrare despre declarațiile unui așa-numit oficial de la Tiraspol, care a cerut Moscovei un număr mai mare de „pacificatori” ruși în regiunea transnistreană
Așa-numitele autoritățile din regiunea transnistreană cer Rusiei să crească numărul de „pacificatori” ruși, a declarat pentru RIA Novosti Leonid Manakov, așa-numitul reprezentant al regiunii la Moscova.
„Forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor fierbinți, care există la Chișinău și la Kiev. Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei”, declară Leonid Manakov.
Potrivit așa-numitului reprezentant al regiunii transnistrene la Moscova, în 1995 Rusia a redus contingentul la două batalioane de puști motorizate, deși inițial erau șase. În prezent, potrivit lui Manakov, „numărul pacificatorilor ruși din zona de securitate nu depășește 450, în timp ce documentele Comisiei mixte de control prevăd un efectiv de 3 100 de persoane”. Așa-numitul reprezentant al Tiraspolului la Moscova susține că forțele ruse de „menținere a păcii” ar putea fi întărite din rândul rușilor care locuiesc permanent în regiunea transnistreană.
UPDATE/ Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”.
„În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manacov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”, a declarat pentru ZdG Mariana Sarî, purtătoarea de cuvânt a Biroului politici de reintegrare.
La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic. Acordul a fost semnat de președintele Federației Ruse, Boris Elţin, și de președintele R. Moldova, Mircea Snegur.
Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.