Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Arcadie Barbăroșie: „Domnule preşedinte, în…

Arcadie Barbăroșie: „Domnule preşedinte, în stradă nu ies „forţe oculte”, în stradă a ieşit floarea naţiunii!”

Guvernarea actuală mimeanză lupta împotriva corupției, nu este interesată de investigația furtului bancar și nu dă dovadă de voință politică. Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie a adus în fața guvernanților critici dure, dar și sugestii reale de soluționare a problemelor din țară.

Discursul expertului la Forumul public organizat de Timofti, Streleţ şi Candu la Palatul Republicii a vizat toți actanții clasei politice, care se fac vinovați de faptul că cetățenii au ieșit în stradă pentru a-și face dreptate.
„Eu aş începe prin a puncta o problemă gravă care afectează societatea acum. Este încrederea aproape inexistentă a cetăţeanului în instituţiile statului. Eu înţeleg că mulţi dintre dvs. aveţi o atitudine sceptică faţă de sondaje, dar atunci când doar 4% au încredere în Preşedinţie, 6% în Guvern şi tot atât în Parlament, lucrurile stau prost de tot. Dacă cetăţeanul nu crede în aceste instituţii, el este nevoit să-şi găsească dreptate la vecini, la mafioţi, bandiţi sau în stradă. El nu-şi găseşte dreptatea, nu-şi poate rezola problemele în instituţiile statului. ”
Arcadie Barbăroșie a replicat președintelui Timofti că „forțele oculte” nu sunt cei din stradă, dar cei care stau la guvernare.
„Domnule preşedinte, în stradă nu ies „forţe oculte”, în stradă a ieşit floarea naţiunii, iar forţele oculte s-au aciuat la guvernare. Îmi pare rău să zic lucrul acesta. Ceea ce este absolut necesar acum este să demonstraţi voinţă politică pentru a lansa în sfârşit şi a promova nişte reforme absolut necesare pentru a recâştiga încrederea cetăţeanului. Şi asta trebuie de făcut repede, într-o săptămână, într-o lună, două luni, repede.”

Arcadie Barbăroșie a declarat tranșant că toate problemele statului sunt pe conștiința guvernanților.
„Problemele nu au fost create de forţele oculte. Apropo, ar trebui să fie numite acele „forţe oculte”. Nume, prenume, adrese, eventual electronice. Problemele au fost create de guvernare. Guvernarea a făcut ca cetăţeanul să iasă în stradă. Şi aceste probleme sunt cunoscute. Au fost menţionate aici. Este corupţia la cel mai înalt nivel, integritatea funcţionarului public şi a elitei politice. Este miliardul care a fost ultima picătură. O picătură foarte mare. Mai degrabă, un boţ de zăpadă care poate să distrugă totul în cale. Acum sunt necesari câţiva paşi foarte importanţi. Ceea ce a spus Andrei Năstase este foarte pertinent şi important. Cred că foarte multă lume ar subsemna acolo. Citiţi atent. Domnule Ghimpu, recitiţi chiar. Şi aş vrea să ştim care este atitudinea elitei politice faţă de acele revendicări. Nu am văzut răspunsuri decât răspunsuri gen: „Nu ne vom da demisia”, „Nu vom face alegeri anticipate”. Rezolvaţi problemele!”, le-a cerut guvernanţilor directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Expertul a îndemnat demnitarii să nu mimeze lupta împotriva corupției, dar să inițieze proiecte reale care ar soluționa problemele societății și să investigheze cât mai curând jaful din cele trei bănci. El le-a sugerat niște acțiuni ce ar trebui întreprinse neîntârziat:

„- Legea Procuraturii şi legislaţia conexă. Poate fi adoptată legea în parlament într-o lună, nu mai mult, dar fără modificări „de îmbunătăţire”.

– Pachetul de legi cu privire la integritate. Domnule premier, aţi promis acum o lună că o să treceţi prin Guvern acest pachet şi nu aţi făcut-o încă.

– Renunţarea la instanţele anticorupţie şi la practica aceasta de a arunca praf în ochi: comisia sau grupul anticorupţie creat acum nu este altceva decât o încercare de a arunca praf în ochi. Nu este nevoie. Se ştie tot ce trebuie de făcut. Pachetele de legi sunt, ele trebuie să fie funcţionale, iar într-o săptămână poate fi rezolvat.

– Legea finanţării partidelor politice adoptată în parlament într-un mod obraznic şi neruşinat, sfidând totalmente bunul simţ. Domnule preşedinte, aveţi dreptul la iniţiativă legislativă. Veniţi cu iniţiativa de a o modifica. Aşa cum parlamentarii au adăugat un zero la cele 24 de salarii medii, scoateţi două zerouri şi aduceţi la normalitate această lege. Şi asta o să fie o demonstraţie de voinţă politică.

– Cu miliardul. Au declarat şi CNA, şi PG că acel raport Kroll nu este altceva decât beletristrică. Adică toată informaţia era binecunoscută, şi chiar mai multă informaţie se cunoaşte. Şi ce dacă se cunoaşte? Foarte multă lume crede că instanţele naţionale sunt capabile pentru a duce la capăt soluţionarea acestei probleme. Cineva zicea, lăsaţi CNA şi PG măcar o săptămână să lucreze fără telefoane de la politicieni, de la cei care finanţează partidele politice. Lăsaţi-i să lucreze. S-ar putea întâmpla să avem rezultate frumoase. Stă lume la puşcărie pentru o găină furată și-un sat de grâu. Eu cred că toţi cei închişi pentru furt trebuie eliberaţi, în comparaţie cu cei care au furat miliardul şi se plimbă bine mersi”, a conchis Arcadie Barbăroşie.
”Cred că aceștia sunt doar câțiva pași care ar demonstra că există voință politică. Dle Timofti, nu știu cine v-a făcut discursul, dar nu „forțe oculte” au adus oamenii în stradă.”, a insistat expertul.

Foto: europalibera.org